Belföld
2012. december 18. 16:51

Reagálás Kövér László nyilatkozatára

Kövér László mai nyilatkozata az Orbán-kormány eddigi hatalmi filozófiáját tükrözi: aki nincs velünk, az nincs.

A házelnök az új házszabály keretében bevezetni tervezett háromhetenkénti parlamenti ülésezés kapcsán értelmetlen időpocsékolásról beszél. A véleményütköztetés, a részletes vita, a módosító indítványokról szóló, gyakran hosszú órákon át tartó szavazás szükségtelenségét ecseteli. Kövér László és a Fidesz felfogása egyértelmű: ha úgyis az lesz, amit mi akarunk, mi szükség minderre? Inkább korlátozzuk az ellenzéki véleménynyilvánítást, mint a magunk hatalmát.

Úgy tűnik, a hatalomgyakorlás a Fidesz számára csak akkor lesz teljes, ha berekesztik az övéktől különböző vélemények elhangzását, ha előbb lerövidítik, majd be is szüntetik a vitákat, ha minél hosszabb időre zárva tartják az Országgyűlést.

Ehhez képest csak Áder János kilenc törvényt küldött vissza a Parlamentnek azzal, hogy a képviselőknek se idejük, se lehetőségük nem volt megismerni azok tartalmát. Erre a háromhetenkénti ülésrend - amely már az első Orbán-kormány alatti bevezetésekor is jogos felháborodást váltott ki - egész biztosan nem nyújt megoldást.

Ha a Fidesz az ellenérvek ütköztetését időpocsékolásnak gondolja, akkor nyíltan beismeri, hogy magát a demokráciát, annak gyakorlását is feleslegesnek tartja. Az MSZP ezzel szemben nem kevesebb, hanem több demokráciát és szabadságot, több európaiságot és partnerséget kíván a köz érdekében a közéletbe.

Tóbiás József,
frakcióvezető-helyettes