Reagálás Szócska Miklós sajtótájékoztatójára

Hiába próbál úgy tenni Szócska Miklós, mintha az egészségügyben is minden a legnagyobb rendben lenne: az egészségügyi fejlesztésekről szóló támogatási szerződések lobogtatásával  nem tudja eltereli a figyelmet arról, hogy az Orbán-kormány a csőd szélére juttatta a kórházakat.

A krónikus forráshiány és az egyre kevesebb itthon dolgozó orvos és szakápoló miatt megroppant a betegellátás. A várólisták hosszabbodnak, a drága magánklinikák megfizetésére képtelen családok életkilátásai pedig rövidülnek.

A családok akut problémáin nem segítenek az egyébként életbevágóan fontos fejlesztések. A támogatási szerződések lobogtatásával nem tudják eltereli a figyelmet az ellátórendszer működési zavarairól.

A 3 év alatt az egészségügyből kivont több mint 300 milliárd forintot nem ellensúlyozta az államosítással megspórolt pénz, így a kórházak tartozása 2013 végére több mint 100 milliárd forint lesz. Van kórház, amely a kormány által utalt havi keretéből a béreket és járulékait tudja csak fizetni, vagyis gyógyszerre, kötszerre és egyebekre egy fillér sem marad.

Az Orbán-kormány a jövő évi költségvetésben sem tesz kísérletet az igazságtalanságainak megszüntetésére, az elszegényedő rétegek bizonytalan helyzetének felszámolására. Az MSZP a Fidesz igazságtalan kormányzásnak a felszámolására készül, mert Magyarország jövője nem a nagy ellátórendszerek leépítésében, hanem a tervezhetőbb és mindenki számára egyformán elérhető közszolgáltatásokban van.

Tukacs István,
országgyűlési képviselő