Rendbe tesszük, amit a Fidesz elrontott

Hozzá kell szoknunk, hogy amit a Fidesz elront, azt nekünk kell majd rendbe hoznunk. Legalábbis meg kell próbálnunk, amennyire csak lehet. Nem árt a gyakorlás már most sem, hiszen sok-sok ilyen feladatunk lesz 2014-től kezdődően. A legnagyobb ellenzéki párt felelősségéhez hozzátartozik, hogy már jelenlegi pozícióit is Magyarország védelmére használja fel.

A negyedik alaptörvény-módosítás döbbenetet, majd tiltakozást váltott ki szerte a világon. Nem elég, hogy a kormány tudatosan szűkíti a demokratikus jogokat, még szégyent is hoz Magyarországra. Bár minden európai uniós országnak megvan a maga gondja, sehol senkinek nem jutott még eszébe az alapjogok szűkítése. Az Orbán-kormány az európai demokrácia alapjait kezdi ki. Ezért és emiatt tört ki a nemzetközi felháborodás. Európa és Amerika nem a magyar emberek ellen van. Ellenkezőleg: a magyar emberek érdekeit védik. A magyar emberek érdekeit ugyanis a demokrácia maradéktalan érvényesülése szolgálná.

A kormány szokása szerint hazudik, mikor azt állítja, hogy világszerte Magyarországot támadják. Nem, valójában a kormányt támadják. Azért támadják, mert a kormány felrúgja a nemzetközi együttélés szabályait, és a magyar emberek érdekeit is megsérti.

A kormány akkor is hazudik, mikor azt állítja, hogy az MSZP Magyarországot támadja. Megint csak az ellenkezője az igaz. Ezen a héten Brüsszelben az Európai Bizottság és az Európai Parlament több vezetőjével találkoztam. Kifejezetten kértem őket arra, ne alkalmazzanak olyan szankciót - például a szavazati jog megvonását - Magyarországgal szemben, amely a magyar embereket sújtaná. Az Orbán-kormányt nem olyan szankciókkal kell legyőzni, amelyek munkahelyektől, fejlesztésektől, beruházásoktól fosztják meg az országot. Ettől még egyetértünk az uniós és tengerentúli partnerek kormánynak szóló kritikáival. A kormány azonban nem egyenlő az országgal, még ha a Fidesz állandóan ezt hangoztatja is.

Az Orbán-kormány leváltása, a Fidesz legyőzése - itthoni feladat. 2014-ben ennek az ideje jön el. Amit a jelenlegi kormány a demokráciával, a gazdasággal, a társadalommal tesz, az tarthatatlan, folytathatatlan és veszélyes. Ennek újabb jeleit láthattuk a mögöttünk hagyott napokban is. Két hónap alatt a költségvetési hiány 40 százalékát "teljesítette" a kormány, amely beképzelten, nyeglén üzente nemrég, hogy Brüsszelben még sosem számolták ki helyesen a magyar hiányt. Dehogynem. Az Orbán-kormány az, amelynek még egyetlen költségvetése sem működött, mindig utólagos kiigazításra volt szükség. Most is efelé tartunk.

Közben a ciprusi válság rosszat tesz a forintnak, de emlékezzünk rá: a forint gyengülése korábban kezdődött. Pontosan akkor, amikor Matolcsy György került az MNB élére. Matolcsy jegybankja semmit sem tesz a negatív árfolyamhatások ellensúlyozása érdekében. Matolcsy és emberei ehelyett gömbvillámként cikáznak a jegybank épületében, szobákat foglalnak le a maguk számára, évtizedes tapasztalattal, hazai és nemzetközi elismertséggel rendelkező munkatársakat rúgnak ki. Szétverik a belső szakmai egyeztetési folyamatokat és politikai propagandagépezetté formálják át a Nemzeti Bankot.

Kevés érzékenyebb, nagyobb körültekintést igénylő terület létezik a monetáris politikánál. Mikor Matolcsyék képletesen szólva törnek-zúznak, akkor nem "egyszerűen" egy jól működő intézményt tesznek tönkre, hanem hatalmas és veszélyes bizonytalanságot is teremtenek egy rendkívül ingatag pénzpiaci helyzetben. Ez olyan mértékű felelőtlenség, amit sem megmagyarázni, sem megbocsátani nem lehet. És ezek az emberek papolnak a nemzetről, meg a hazáról.

A felelős politika ott kezdődik, ahol a Fidesz kormányzása véget ér. Ezt a felelős politikát ajánljuk Magyarországnak. Ezen az alapon beszélünk a jövőről, ezen az alapon kötünk szövetséget a választókkal és minden erre nyitott szervezettel. Rendbe tesszük, amit a Fidesz elrontott.