Rendezni kell a kistelepülési polgármesterek és a közszféra béreit!

Az MSZP szerint rendezni kell a kistelepülések polgármestereinek fizetését és a teljes közszférában is szükség van béremelésre.

Harangozó Gábor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten sajtótájékoztató sürgette, hogy az Országgyűlés vegye napirendjére a fideszes Boldog István javaslatát, amely megemelné a kistelepülési polgármesterek fizetését. Szorgalmazta azt is, hogy a parlament tárgyalja az MSZP azon országgyűlési határozati javaslatát, amely a köztisztviselők, közalkalmazottak alapilletményének 50 százalékos emelésére tesz javaslatot.

Az MSZP Somogy megyei elnöke polgári engedetlenségnek minősítette, hogy több mint ötven településen többnyire 30 százalékkal megemelték a polgármester fizetését. Emlékeztetett arra, hogy tavaly a felére csökkent a kistelepülések vezetőinek illetménye.

Az MSZP szerint egy polgármesternek nem lehet a közmunkásokat irányító ember bérével azonos juttatást adni - hangoztatta, hozzátéve, azt nem tartják szerencsésnek, hogy törvénytelen eszközökhöz nyúltak a helyzet rendezése érdekében.

Harangozó Gábor megjegyezte, Boldog István javaslatának parlamenti napirendre vételét a Fidesz a Jobbikkal karöltve már többször megakadályozta.

Szóvá tette, hogy utoljára nyolc éve, az MSZP-kormányok idején volt a közszférában béremelés.

Március végén a fideszes Boldog István arra tett javaslatot az Országgyűlésben, hogy az 500 főnél kisebb települések vezetőinek bérét a helyettes államtitkári illetmény 30 százalékában határozzák meg, ami bruttó 224 ezer 370 forint lenne. Törvényjavaslata tárgysorozatba vételre vár.

A Népszabadság hétfői számában arról írt: jelentősen csökkent a községekben a polgármesterek fizetése tavaly, ezért most több mint ötven településen jogellenesen harminc százalékkal eltérítették, vagyis felemelték a béreket. Emiatt az illetékes kormányhivatalok a napokban valamennyi esetben törvényességi észrevételt tettek.

A törvénymódosítás előtt 270–347 ezer volt a minimális polgármesteri bér, ez tavaly ősszel, az önkormányzati választás után az ötszáz fő alatti falvakban 150 ezer forintra csökkent - olvasható a lapban.

Az ellenzéki politikus szerint régóta látszik, egyszerű blöff az, hogy a Fidesz a családok, a családi gazdaságok támogatója lenne. A Fidesz csak a kiválasztott családokat támogatja; az, hogy Orbán Viktor ezt beismerte, nem jelent más, minthogy nyilvánosságra hozott egy olyan tényt, amit mindenki ismer Magyarországon - értékelt. Kijelentette: ez a gyakorlat az MSZP számára elfogadhatatlan.