Rezsiátverést folytat 2010 óta a Fidesz!

A Fidesz-kormány 2010-től központi árszabályozással változtatta meg a rezsiköltségek alakulását. Mióta a Fidesz kormányon van, nem drágult semmi – hihetnénk, ha csak a kormányzati kommunikációt hallanánk meg.

Halmi József megyei alelnök a tényeket ismertetve elmondta, a gáz árának 2013. évi 10 % - os csökkentése valójában legalább 8%-os áremelkedést jelentett, és ez még nem minden. 2010 januárja és 2012 januárja között 20,3%-kal nőtt a gáz ára azok számára, akik korábban semmilyen kompenzációra nem voltak jogosultak – tájékoztatott a tisztánlátás kedvéért a képviselő.

Akik a legnagyobb mértékű kompenzációt vehették igénybe 2010 előtt, azok számára a gáz ára 2010 és 2012 között 56%-kal drágult – mondta. Ám úgy tűnik, hogy még a legszegényebbeket sújtó 2010-es 17,2%-os, majd a 2011-es 23,5%-os, végül a 2012-tes 7,9%-os - összességében 56%-os – gázáremelést is sikerül a gázszámla csökkentéseként kommunikálnia a Fidesznek.

Lássuk mit is jelentenek azok számok, amelyeket az alábbi táblázat is tartalmaz a KSH adatai alapján.

Az 57.000 Ft alatt élők esetében + 40,2 % az emelkedés a 2010 – es árakhoz képest 2013 januárjára.

Az 57.000 – 71.250 Ft között egy főre eső havi bevétellel rendelkezőknél 29.7 % - os     az emelkedés a 2010 – es árakhoz képest 2013 januárjáig.

A71.250 Ft – 85.500 Ft közötti egy főre eső havi bevétellel rendelkezőknél 16.1 % -     os az emelkedés a 2010 – es árakhoz képest 2013 januárjáig.

A 85.500 - 99.750 Ft közötti egy főre eső havi bevétellel rendelkezőknél 7.9 % - os az emelkedés a 2010 – es árakhoz képest 2013 januárjáig.

A 99.750 Ft feletti egy főre eső havi bevétellel rendelkezőknél szintén 7.9 % - os az emelkedés a 2010 – es árakhoz képest 2013 januárjáig.

A kép forrása:

A táblázatból az is kiolvasható, hogy a gáz árának 20,3%-os emelése 2010 júliusa és 2012 januárja között nettó jövedelmétől függetlenül mindenkit érintett.  Ám minél alacsonyabb volt a család egy főre eső nettó bevétele, annál drasztikusabb volt a gázszámlájukon olvasható összeg emelkedése.

A világpiaci árak sem indokolták az áremelést, sőt éppen emiatt csökkenhettek volna az energiaárak mindenféle kormányzati segítség nélkül is – hangsúlyozta Halmi József.
Az MSZP is a rezsicsökkentést támogatja, minden fillérnek támogatója vagyunk, ami az emberek zsebében marad – mondta.

A jelenleg sulykolt rezsicsökkentős kommunikációs trükk a szegényebb rétegeket mára teljesen ellehetetlenítette. Ők már nem tudják élvezni a kormányzati kommunikáció által hangoztatott rezsiátverést.

Sajtótájékoztatója végén a képviselő megjegyezte, hogy a rezsicsökkentés védelmére szervezett mátészalkai gyűlésre Kovács Sándor és Orbán Viktor újból meghívta azt az urat, akinek meghívó levelét a képviselő a kezében tartotta. A meghívott személy azonban sajnos nem tud elmenni, mert 1992 óta halott – hangsúlyozta. Felháborító, hogy a családot másodszor zaklatja ilyen levelekkel a Fidesz. Halmi József felszólította Kovács Sándor urat, hogy kérjen bocsánatot a meghívott gyermekeitől, akik fel vannak háborodva az effajta levelezés miatt.