mszp.hu | Belföld | vagyonosodás Rogán Antal vizsgálat
2014. április 01. 16:16

Rogánnak több a kiadása, mint a fizetése

Még egy tál bableves sem kerülhetne a Rogán család asztalára, ha a Fidesz frakcióvezetője (és az V. kerület polgármestere) a vagyonnyilatkozata szerinti fizetéséből állja 240 négyzetméteres budai luxuslakása kiadásait és egyéb költségeit. Mindezt Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke tette közzé Budapest V. kerületi önkormányzata előtti sajtótájékoztatóján, melyet Kerék-Bárczy Szabolccsal, a kormányváltók helyi képviselőjelöltjével tartott. A két politikus bejelentette: vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeznek Rogánnal szemben az Országgyűlés Mentelmi bizottságnál.

- Úgy tűnik, Rogán Antal fényevő – ezzel a meglepő kijelentéssel állt elő Juhász Péter, majd meg is magyarázta, mire gondolt. A nyilvánosan elérhető adatok alapján ugyanis Rogán Antal kiadása havonta több százezer forinttal több lehet, mint a vagyonnyilatkozata szerinti nettó jövedelme.

Az adatokat sorolva Juhász kijelentette: a Rogán család körülbelül havi 500 ezer forintot törleszt a Pasa parki lakásra felvett hatvanmillió forintos jelzáloghitel után. Az egyik bankhitel kalkulátora legalábbis ennyit számol 20 éves futamidő esetén. A luxuslakás közös költsége is tetemes összeg: legalább havi 300 ezer forint. Ez az összeg fedezi az uszoda, a szauna és a portaszolgálat díjait.

„Még ha 20 százalékos csökkentéssel számolunk, Rogánék akkor is legalább 100 ezer forintot költenek rezsire, vagyis víz-, fűtés- és áramdíjakra” – hangoztatta Juhász Péter, rámutatva: jelentős költség lehet az is, hogy Rogán egy Audi A3-s autót lízingel, ami legalább havi 250 ezret kóstál – benzinköltség és parkolási díjak nélkül!

„Egy konzervatív politikusnál kizártnak tartjuk, hogy nem fizet gyermektartási díjat. Rogán Antalnak pedig előző házasságából is született gyermeke” – hívta fel a figyelmet Juhász Péter. Hozzátette: a bírósági gyakorlat szerint ilyen esetben a jövedelem 30 százaléka járhat a volt házastársnak. Rogán esetében ez 300-400 ezer forintot jelenthet.

Ha ezeket a kiadásokat összeadjuk, az jön ki, hogy Rogán Antalnak több a kiadása, mint a nettó fizetése. És akkor még nem ettek egy tál bablevest sem.
– Rogán Antal fényt eszik? Miből él meg családjával? Mennyi a valós vagyona, és az honnan származik? – sorolta kérdéseit Juhász. Egy kérdésre válaszolva elmondta: gyanúja szerint Rogán Antal a közpénzek „szabad felhasználásából” oldja meg a fizetése és kiadásai közötti különbséget. A Fidesz frakcióvezetőjének éppen emiatt kellene feltárnia, miből oldja meg családja több százezres túlköltekezését.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a kormányváltók képviselőjelöltje mindezt azzal egészítette ki, hogy míg a Fidesz vezetői erkölcsi magaslatról oktatnak ki másokat tisztességről, aközben úgy tűnik, súlyos visszaélések kísérik hétköznapjaikat, maguk és családjuk gyarapodását. „A Fidesz kettős mércét alkalmaz. Kisajátítják az országot, magánvagyonként kezelik a közpénzeket, visszaélnek a közhatalommal. Ennek megálljt kell parancsolni! Nem kaphatnak még négy év esélyt olyanok, akik a közvagyon megdézsmálásából, vagy korrupcióból gazdagodnak!”– hangoztatta a DK politikusa, majd bejelentette, hogy Rogán Antallal szemben vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez az Országgyűlés Mentelmi bizottságánál. Kerék-Bárczy felszólította Orbán Viktort: vonja vissza Rogán Antal képviselőjelöltségét, ha Rogán erről önként nem mond le.

Juhász Péter és Kerék-Bárczy Szabolcs közös, Rogán Antal vagyonáról szóló sajtótájékoztatójáról sem a közmédia, sem az MTI nem tudósított. A hírügynökség szerkesztéspolitikai elvekre hivatkozva utasította vissza a meghívást, illetve megtagadta a kormányváltók tegnapi közleményének kiadását is.