mszp.hu | Belföld | roma tagozat
2014. május 15. 14:56

Rosa Parks a roma példakép

„A roma fiataloknak nem olyan példaképeket másolniuk, akikké nem tudnak válni” – mondta az emberierőforrás-miniszter néhány napja egy konferencián. Az MSZP Roma Tagozata ezzel szöges ellentétben azt tanácsolja a roma fiataloknak, hogy soha ne adják fel az álmaikat, a céljaikat, legfőképpen pedig ne engedjék meg, hogy mások mondják meg nekik, hogy kik legyenek a példaképeik, mi az, ami számukra elérhető és mi nem.

„Az elmúlt négy évben nem volt ’cigány ügy’,nem volt botrány,” – vélekedett Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke ugyanezen a fórumon,szerinte megváltozott a kormányzati szemlélet. Az MSZP Roma Tagozata azonban nem csukta be a szemét, számára pusztán az elmúlt hetek botrányos eseményei – a cigányozó bírónő, a miskolci erőszakos cigány deportálás, a roma embert verő Sneider Tamás közjogi méltósággá választása, a cigány áldozatok emlékét is meggyalázó megszállási emlékmű építése – mutatják, mennyire változott meg a kormányzati szemlélet.

Baloldaliként azt kívánjuk a roma fiataloknak, hogy valósítsák meg álmaikat, érjék el a céljaikat, és ne engedjenek az elnyomásnak, ne törődjenek bele a szegénységbe, a nyomorba. Magyarországon soha nem volt kijelölt helye a „buszon” semmilyen kisebbségnek, ha a Fidesz most erre tör, ha eleve elrendeltetés szerűen szeretné kijelölni a szegények, a romák helyét, példaképeit, akkor legyen példakép az afroamerikaiak szegregációja ellen sikerrel küzdő Rosa Parks polgárjogi aktivista.

MSZP Roma Tagozata