Belföld, Külföld | közlemény innováció
2012. november 13. 19:00

Rugalmasabb és hatékonyabb innovációs politikára van szüksége Európának

Az európai tudománypolitikában az eddigieknél nagyobb rugalmasságra, kockázatvállalásra, és hatékonyabb finanszírozási modellre lesz szükség – hangsúlyozta Herczog Edit a Science|Business Network brüsszeli kerekasztalán az EP-ben. Az interneten élőben közvetített interaktív fórumon az EP-képviselő hozzátette: „az egyre vadabb folyosói pletykákban elhangzó friss költségvetési számok alapján úgy tűnik, a Tanács nem látja, mi kell Európának, nem hallja, mit akarnak az emberek, és nem mondja el a mik a tervei”.

Az EU Horizon 2020 névvel illetett, következő hétéves tudományos keretprogramjában érintett EP-képviselők körében rendezett nyilvános és interaktív kerekasztalt a Science|Business Network, melyen a megszólalók a különféle internetes fórumokon élőben érkező nézői kérdésekre is válaszoltak.

Herczog Edit, az Unió következő hétéves költségvetési keretprogramjának jelentéstevője szerint a Bizottság által a kutatási keretprogramra ajánlott 60 milliárd euró kevés lesz Európa versenyképességének megőrzéséhez. A képviselő szerint, ahhoz, hogy az Európa 2020 programban megfogalmazott célok teljesüljenek, és Európa az innováció által húzott növekedési pályára álljon, legalább 80 milliárd eurós programra, illetve a nagyberuházások – mint, amilyen az ITER, a nemzetköz fúziós reaktor – ezen felüli forrásokból történő finanszírozására lesz szükség.

Az európai döntéshozóknak szem előtt kell tartaniuk, hogy csak akkor lesz Európában növekedés, a munkahelyek száma kizárólag akkor bővülhet, ha itt valósul meg a kutatás-fejlesztés, illetve a termékek első gyártása is, nem pedig a távol-keleten gyártott cikkeket hozzák vissza az 500 milliós európai piacra. Herczog Edit aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a tudományos keretprogram forrásainak bővítés helyett további szűkítése az európai növekedés hosszú távú megtorpanását okozhatja.

Az esemény honlapja: http://www.sciencebusiness.net/Events/ParliamentSpeaks/

A Science|Business Network oldala: http://www.sciencebusiness.net