2011. szeptember 18. 13:31

Saját hazugságainak csapdájában a Fidesz

Sós Tamás országgyűlési képviselő, az MSZP Heves megyei elnöke Kovács Lászlóval tartott közös sajtótájékoztatóján Egerben bevezetőjében elmondta, hogy a megyében az elmúlt egy évben leálltak a fejlesztések. Ezres nagyságrendben szűntek meg munkahelyek, az egészségügyi és szociális területekről is elküldik a dolgozókat. A kiemelt projektek is veszélyben vannak, az utak felújítása is elodázódott. Szétverik az önkormányzati rendszert.

Kovács László az MSZP alelnöke, országgyűlési képviselő szerint a Fidesz magatartása is azt bizonyítja, hogy felelőtlen, hazug ellenzékből soha nem lesz felelős, tisztességes kormány. A Fidesz ellenzéki pártként tagadta, hogy a magyar gazdaság nehézségeiben nagy szerepet játszott a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság, minden problémáért a Gyurcsány- illetve a Bajnai-kormányt kárhoztatta. Most viszont saját gazdaságpolitikájának teljes kudarcát a nemzetközi válsággal magyarázza. Az igazság ezzel szemben az, hogy 2008-2009-ben az EU tagállamaiban átlagosan 6-7 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye és ugyanannyival nőtt a munkanélküliség. 2010 óta azonban már 1-2 százalékkal növekszik a gazdaság és csökken a munkanélküliség. A válság még nem múlt el, de hatása jóval kisebb lett, a magyar gazdaság problémáit nem lehet ezzel magyarázni.

Kovács László hangsúlyozta: 2010 tavaszán a Bajnai-kormány az EU tagállamok átlagánál jóval alacsonyabb, 4 százalék alatti államháztartási hiánnyal és az EU átlagnak megfelelő 80 százalék körüli államadósággal adta át az országot. Ebben az évben a hiány csak a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások elrablásának és az emberekre áthárított válságadók kivetésének következtében kerülhet 3 százalék alá, de jövőre akár 6-7 százalékra is emelkedhet. A gazdasági növekedés nem indult be, a foglalkoztatás alig emelkedett. Ilyen körülmények között az államadósság erőltetett ütemű csökkentését semmi sem indokolja.

Az MSZP alelnöke szerint a magyar gazdaság súlyos problémáinak alapvető oka az elhibázott adópolitika, mindenekelőtt az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer. Ez nem csak igazságtalan, a magas jövedelműeknek előnyös, a kisjövedelműeknek hátrányos, de több mint 500 milliárd forinttal növelte az államháztartás hiányát. A fogyasztást nem növelte, így a gazdaságot sem élénkítette. A foglalkoztatást sem ösztönözte, a 2014-re ígért 400 ezer új munkahellyel szemben eddig alig 40 ezer jött létre. A megszűnt munkahelyekről a kormány természetesen hallgat.

Kovács László aláhúzta, hogy a kormány az elhibázott adópolitika és az erőltetett ütemű államadósság csökkentés miatti óriási költségvetési lyukakat drasztikus pénzkivonással igyekszik csökkenteni. Konkrét adatokkal bizonyította, hogy sok milliárdot vettek illetve vesznek el a munkanélküli ellátásból és a nyugdíjrendszerből.  Emlékeztettet arra, hogy a Fidesz ellenzékben népszavazást kezdeményezett a vizitdíj, a kórházi ápolási díj valamint a tandíj ellen, most viszont az akkori összegek sokszorosát vonja ki az egészségügyből és a felsőoktatásból, reménytelen helyzetbe juttatva ezeket az ágazatokat.

A kormány az egykori római birodalomtól eltérően nem kenyeret és cirkuszt, hanem csak cirkuszt kínál az embereknek. Ezt szolgálta a kormány hivatalba lépésétől elkezdett és semmiféle eredményt nem hozott csontvázkeresés és az azóta is folyó bűnbakkeresés, a vizsgálóbizottságok létrehozása, a feljelentések hosszú sora, és a 20.századi magyar történelem legrosszabb időszakára emlékeztető koncepciós perek előkészítése. Nem ilyen drámai, csupán nevetséges a NENYI kötelező kifüggesztése és az Alapörvény Asztala.

A Fidesz saját korábbi hazugságainak csapdájában vergődik, ebből próbál sikertelenül kikerülni újabb és újabb hazugságokkal. Ám hiába nevezi újjászervezésnek az emberek millióinak életfeltételeit veszélyeztető megszorításokat. Hiába kereszteli el Otthonvédelmi Akciótervnek a csupán néhány tízezer vagy százezer tehetős, jelentős kézpénzzel rendelkező devizahitelesnek kedvező kezdeményezését, egyre többen döbbennek rá hogy ezek üres jelszavak. Az emberek egyre nagyobb többsége tapasztalja, hogy rosszabbul él, mint a kormányváltás előtt. Az MSZP nem elégszik meg ennek bemutatásával, a kudarcot vallott, az országot csődbe taszító kormánypolitika leleplezésével, hanem olyan megoldásokon dolgozik, amelyek nem a vagyonos kisebbségnek, hanem a napról napra súlyosabb gondokkal küzdő többségnek az érdekeit szolgálja.