2012. június 05. 15:05

Se piac, se tőke, se hitel, se hit, se remény…

A Fidesz azzal kecsegtette a választópolgárokat 2010-ben, hogy az egykulcsos adórendszerével és ”nem hagyományos” gazdaságpolitikájával megteremti a gazdaság csodaszerű felemelkedését.

Azt ígérték, hogy a vállalkozások szárnyalni fognak. Az eredmény mindenki számára látható. Egekbe emelkedő infláció, drámaian csökkenő bérek, az országból menekülő vállalkozók és munkavállalók, rekordméretben csődöt jelentő vállalkozások… Azonban a Fidesz még mindig nem látja be, amit minden szakember és az MSZP is évek óta mond, hogy ez az ”egykulcs” nem nyitja a zárat.

Májusban minden korábbinál több, összesen 2203 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon. Ezzel nemcsak az egy hónapon belül bedőlő cégek rekordja dőlt meg, de minden eddiginél hamarabb, már június első napjaiban elérjük a tízezredik, éven belüli felszámolást - derül ki az Opten közleményéből. Ezen felül példa nélküli, hogy májusban kevesebb új céget alapítottak, mint amennyivel szemben felszámolás indult. Csupán 1926 új céget jegyeztek be, szemben az elmúlt tizenkét hónap 4200-as havi átlagával.

A fenti adatok tragikus következményeket sejtetnek: egyre jobban leépülő gazdaság, drámaian csökken a munkahelyek száma, növekvő munkanélküliség, apadó állami bevételek, elértéktelenedő ország.

Mindezt a Fidesz-KDNP-kormánykoalíciónak köszönhetjük, amely minden szakember, ellenzéki gazdaságpolitikus tiltakozása ellenére büszkén szavazta meg a nemzetet veszélybe sodró gazdaságpolitikát. Sőt, még most is, amikor már az eredmények nyilvánvalóvá teszik, hogy rossz irányt vettek, ragaszkodnak téveszméjükhöz.

Tragikus a helyzet a kis- és középvállalkozások állapotát tekintve. Se piac, se tőke, se hitel, se hit, se remény.

Ezt a folyamatot meg kell állítani!

Az MSZP abban érdekelt, hogy a 2014-es kormányra kerülése után Magyarországon a vállalkozások ne menjenek tönkre, hanem stabil és kiszámítható gazdasági környezetben eredményesen gazdálkodhassanak, és munkahelyeket hozzanak létre.

Tóth Csaba,
az MSZP Kis- és középvállalkozások kabinetvezetője,