2012. május 22. 15:32

Selmeczi Gabriella és az Orbán-kormány mikor kér bocsánatot?

Valóban rossz gazda az Orbán-kormány, de eddig ezt gátlástalan hazugságokkal tagadták és igyekeztek a magánnyugdíjpénztárakat aljas kizsákmányolóknak beállítani. Mindezt úgy, hogy erőszakkal kizsarolták a tagságtól a megtakarításaikat, belekényszerítették az embereket az állami szektorba való visszalépésbe, vagy különben nem kapnak nyugdíjat. Mára oda jutottunk, hogy a kormány sem képes tovább tagadni, hogy az állam pocsék gazdája a polgárok vagyonának, szó szerint eltőzsdézték a vagyonukat. A törvénymódosítási indítvány bejelentése egyetlen fontos elemet nem tartalmazott: bocsánatkérést a nemzettől és a felelősségvállalás egyetlen elfogadható változatát, az azonnali lemondást.

2011 januárjában az Orbán-kormány 2946 milliárd forint értékű eszközt vett át a kifosztott emberektől. Ennek nagyjából a fele volt állampapír, befektetési jegy harmada, több mint 10 százalék volt részvény, készpénzben 2 százalék, 3 százalék egyéb. Akkor azt mondták, mindez a magyar gazdasági csoda beindításához és az államadósság csökkentésére kell. Gazdasági csoda sehol, az államadósság nőtt.

Mindeközben a mai napig nem tudnak elszámolni közel 200 milliárd forinttal. Az állampapírokat szinte azonnal bezúzták, a forinteszközöknek (közel 1500 milliárd forint!) 2011 decemberére már csak a negyede maradt, devizaeszközök megfeleződtek, a befektetési eszközök forintban és devizában megharmadolódtak, a magyar részvények pár százalékkal csökkentek. Egyedül a teljes eszközállomány alig pár százalékát kitevő devizarészvények emelkedtek pár tized százalékkal.

1342 milliárddal kezdett el működni a nyugdíjalap, amiből 459 milliárdot befizettek az állam számára. 883 milliárdnak kellett volna lennie, ehhez képest 684 milliárdot mutatott az ÁKK honlapja. Hol van a 199 milliárd forint?

Az külön elkeserítő lehet a volt magán-nyugdíjpénztári tagok számára, hogy kiderült: a magánnyugdíjpénztárak nem csak felülteljesítették a kötvénypiacot és az inflációt, de busás, 216 milliárd forintnyi reálhozamot biztosítottak. Ezzel szemben az állam - már önmaga számára is nyilvánvalóan - csökkentette a nyugdíjvagyont. Mi nem akarunk annyira demagógok lenni, mint Selmeczi Gabriella, hogy kiszámoljuk, ebből mennyi GYES-t, GYED-et és családi pótlékot lehetne kifizetni.

Az MSZP követeli, hogy az Orbán-kormány nevezze meg a felelősöket, és haladéktalanul közölje a polgárokkal, hová tűnt 199 milliárd forint közpénz a nyugdíjalapból!

Korózs Lajos,
az MSZP elnökségi tagja