mszp.hu | Külföld | parlament
2015. november 16. 15:11

Semmilyen kerítés nem állíthatta volna meg a terroristákat

Közös európai határrendészetet, közös haderő létrehozását és közös európai hírszerzési ügynökség felállítását sürgette Tóbiás József a miniszterelnök parlamenti felszólalására adott válaszában. Pártunk elnök-frakcióvezetője úgy vélte, hogy ez utóbbi hangolhatná össze a nemzeti titkosszolgálatok munkáját.

A politikus követelte, a magyar kormány és az országgyűlés legyen kezdeményező abban, hogy megvédjük Európa demokratikus, társadalmi és gazdasági értékeit, hiszen ez garantálja a magyar állampolgárok biztonságát, és mindazt, aminek annak idején éppen Párizsban rakták le az alapjait: a szabadságot, a testvériséget és az igazságosságot.

Tóbiás József azt is javasolta, hogy a miniszterelnök álljon ki Brüsszelben a Dublin III. rendelet felfüggesztéséért, és ne csak a problémára mutasson rá, hanem aktívan vegyen részt abban, hogy Európa védelmet kapjon, és hogy a jelenlegi válság közepette is erősödjön.

Mint mondta, ma Európában a józan többség tudja, hogy a terroristákat semmilyen kerítés nem állíthatta volna meg, ahogy azt is, hogy a terrorizmusért kizárólag maguk a terroristák felelnek. Ezért a frakcióvezető elítélt minden olyan kezdeményezést, amely pártpolitikai szempontokat miatt mást is felelőssé tenne.

Ha egy párt félre akarja tenni a pártpolitikát, majd utána szélsőséges, félelemkeltő politikát akar folytatni, azzal nem lehet mit kezdeni – jelentette ki, hozzátéve, éppen ezért döbbentette meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a félelemre válaszként nem egy erős, egységre vágyó Európáról beszél, hanem a félelmet és a feszültséget igyekszik fokozni. Ezzel szemben kellene meghatározni magunkat – mondta. Tóbiás József szerint, akik ilyen helyzetben hiszterizálni akarják a közéletet, azok a terroristákat segítik. Ha félelem van, akkor egymásba kell kapaszkodni – fogalmazott, megjegyezve, hogy a közös erő eddig is rendelkezésre állt volna.

Európa nem maradhat adós a párizsi merénylet után, erős, arányos és hatásos válaszra van szükség – jelentette ki Tóbiás József, és felhívta a figyelmet arra, sem kulturális, sem gazdasági, sem demokratikus értelemben nem engedhetjük meg, hogy bezárjanak bennünket, és a félelem úrrá legyen rajtunk.