Népszava
2012. május 18. 15:23

Simicska személyzeti harcba bonyolódott Tarlóssal

Két tartalmi koncepció csap össze a fővárosban: a budapesti vezetés a jelek szerint megtartana és működtethetne egy tisztesen fialó vállalkozást, míg a Fidesz volt gazdasági igazgatója a reprivatizációban látja az igazi üzletet.

Ha Tarlós elesik, elesik az utolsó olyan nagyobb terület is, ahol nem érvénysül Simicska Lajos, a Fidesz egykori gazdasági igazgatójának többé-kevésbé korlátlan befolyása - mondták a nepszava.hu-nak városházi források. Jelen pillanatban - ahogy ezt a Népszava korábban megírta - a Fővárosi Vízművek Zrt. okán feszül egymásnak a főpolgármester, és az elsőszámú kormánypárti oligarcha.

A hivatalos verzió szerint Budapest nemsokára, összességében 15,1 milliárd forintért, visszavásárolja a vízművek francia és német kézben lévő 25,6 százalékát. Ennek örömére új embert állít a főváros a vállalat élére. Tarlós favoritja Haranghy Csaba lehet, aki jelenleg egyrészt a fővárosi közszolgáltatásokat összefogó holding, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) egyik vezetője, másrészt a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepet üzemeltető önkormányzati kft. ügyvezető igazgatója.

Csakhogy Haranghynak - ha sikerül is - nem lesz könnyű útja a Fővárosi Vízművek Zrt. élére, ugyanis kinevezését Simicska Lajos blokkolja. Azt mondják, Orbán Viktor legkedvesebb pénzembere már ki is szemelte saját jelöltjét. Ebben pedig - ahogy a nepszava.hu már korábban megírta - a Fidesz budapesti pénztárnokaként ismert Csutora László segít neki. A budai fideszes politikus pedig a nepszava.hu kormánypárti információi szerint Jelen Tamást protezsálja. Jelenről annyit érdemes tudni, hogy a XI. kerület alpolgármestereként dolgozik, illetve akad egy másodállása is: az Észak-Dunántúli Vízmű Zrt. vezetője. A kérdés az, hogy le tudják-e nyomni Tarlós torkán Jelent (egész pontosan a jelenlegi állás alapján ez a kérdés).

Bár ez egyelőre csak hipotézis, de forrásaink szerint a személyzeti vita nem személyről, hanem tartalomról szól. Addig a pontig, miszerint a Fővárosi Vízművek Zrt.-t vissza kellett szerezni, akár egyet is érthetett Tarlós és Simicska. A főpolgármester olvasatában adott egy cég, ami simán kitermel évi egy milliárd hasznot, így megéri visszavenni, még akkor is, ha gyászos a főváros pénzügyi helyzete. Ez a koncepció viszont azt feltételezi, hogy az intézményt Budapest kebelén belül tartaná a vezetés. Információink szerint azonban a Simicska-vonal másban töri a fejét.

A jelenlegi állás szerint úgy néz ki, hogy a vállalat egyrészt regionális vízmű-bázissá nőné ki magát, másrészt az alapja lehetne a regionális vízművek összefogásának. A hogyan tovább egyelőre kérdéses, de vízügyi forrásink azt valószínűsítik, a regionális vízművek privatizációját készíti elő a magyar állam. (Hivatalosan ilyesmiről szó sincs.) Mindenesetre a "vízbizniszbe" Kínát csábítja a kabinet. Fazekas Sándor agrárminiszter pár napja Csen Lei kollégájával egy tárcaközi vízügyi megállapodást szignált, illetve a kínai és a magyar tárcavezető deklarálta, hogy a jövőben a vízellátás, a szennyvízkezelés, az integrált folyami vízgyűjtő gazdálkodás és az árvízi kockázatcsökkentés területén kívánnak együttműködni.

Az nyitott kérdés, hogy mi a kínai együttműködés ára, illetve mit kér azért a Mennyei Birodalom, ha államkötvényeket vásárol. Ám forrásaink szerint Kína szívesen válna tulajdonossá a regionális vízművekben, így a Fővárosi Vízművek visszaállamosítása is egy újabb privatizáció nyitánya lehet.

N. B. Gy. / nepszava.hu