Belföld | éhségmenet 2013
2013. február 06. 15:45

Siófokra ért a Kaposvárról indult Éhségmenet

2013 telén az ország számos pontjáról indult útjának Éhségmenet, hogy világgá kiáltsa: nemhogy tündérmese, tisztes, méltóságteljes megélhetés sincs ma Magyarországon.

A február 3-án Kaposvárról indult Éhségmenet ért ma Siófokra, s hamarosan folytatja útját a fővárosba, az Országház elé.

A menetben résztvevők már tudják, a velük együtt érzők talán csak sejtik: nem a megérkezés, az út a lényeg!

Az Éhségmenet indulása, és folytatása önmagában jelzi, lehet a problémákat takargatni, lehet jópofának szánt jobboldali bölcsességeket megfogalmazni a kényelmes és meleg hivatali irodákból, lehet üzengetni a munka becsületéről, lehet naposcsibéket osztogatni Audiból, mindezt meg lehet tenni. Lehet lépten-nyomon provokálni is.

Egyet nem lehet tenni!

Nem lehet egy éhező gyereket propagandával etetni!

Nem lehet egy munkáját vesztett embert a semmiből eltartani!

Nem lehet 3 millió embert az út szélén hagyni, a felejtésbe taszítani!

Nem lehet a vidéki emberektől a földet elvenni!

És nem, - hiába mondja a derék Fideszes képviselő - nem lehet 47 ezer forintból eltartani a családot.

Ez a menet a magyar társadalom élő lelkiismerete, egy seb, amelybe nap mint nap belehasítunk, mert tudatosítanunk kel, nincs tündérmese, nincs sikergazdaság.

Romlás van, pusztulás, ártó és előre megfontolt szándékból, nyereségvágyból elkövetett, szegényeket kisemmiző, gazdagokat támogató politika!

Bogár László jobboldali közgazdász szerint Orbán Viktor helyesen látja, de nem beszélhet őszintén arról, hogy "ezeket az embereket igenis ott kell hagyni az út szélén, mert ha nem így tesznek, akkor a többiek soha nem fognak célba érni".

Csak, hogy a problémát elfedjék, egyesek ma budapesti irodájukban azt találták ki, hogy a közmunkások némi önerő megfizetése után megpályázhassanak egy kis wellness nyaralást. Mintha a nyomorgó vidékieknek az lenne a legnagyobb problémájuk, hogy melyik wellness hotelben egyenek bélszínt!
Ezekben a szállodákban 47000 forintot egy nap alatt el tud költeni az ember!

Tisztelt kormánytagok! A rákövetkező 29 napban vajon ki fog enni adni a gyereknek, ki fizeti az iskoláját, a ruháit?

Ide nem szállodautalvány kell. Nekünk kell a magunk elbocsátó szép üzenetét tartalmazó utalványt kiadni a jelenlegi döntéshozóknak.

Mert, ne legyen kétségünk, az a bizonyos 3 millió ember, nem a budapesti irodából fog az út szélén maradni. Somogyból, Tolnából, Baranyából, és Kelet-Magyarországról hagyják az embereket az út szélén azért, hogy ők célba érhessenek.

Nyugodtan odaképzelhetjük a három figura mögé a volt bányász szomszédunkat, a rokkantnyugdíját elveszítő ismerős nénit a falunkból, az elbocsátott pedagógust a művészeti iskolából, a fát felhasogató cigányembert a falu végéről.

Nyugodtan odaképzelhetjük az elkeseredett családokat, akiknek a legmerészebb reményünk is csak az lehet, hogy a gyerek még időben elköltözik valami boldogabb országba.

Az Éhségmenet ezért az út szélén hagyott 3 millió emberért is vonul.

Csendben megy. Nem valaki ellen, nem a kirekesztésért, nem a gyűlöletért. Mi azokat sem bántjuk, akik ránk köpködnek, provokálnak. Csendben továbbmegyünk, mert biztosak vagyunk magunkban, céljainkban.

Ezért, hogy mindenki megértse az Éhségmenet célját, értelmét, a leszakadókat, rászorulókat jelképező 3 figurát magunkkal visszük Budapestre, az Országház elé, mert senkit nem lehet az út szélén hagyni!