2012. június 27. 10:43

Soha többé vasfüggönyt!

A rendszerváltást jelképező vasfüggöny lebontásának napját ünnepeljük ma, s Horn Gyula 80. születésnapjához közeledve ennek a megemlékezésnek különös jelentőséget ad az a tény, hogy ő volt az, aki Alois Mock osztrák kollégájával együtt vágta át a két világrendet elválasztó drótkerítést.

A drótkerítés mellett aknamezők, lövészárkok, betonbunkerek és a legkülönfélébb megfigyelőrendszerek jelezték annak a kornak fagyos bénultságát, bezártságát, mesterséges elszigetelését, amely végső soron az emberiség elleni egyik legnagyobb bűn volt, hiszen szabadságuktól fosztották meg az állampolgárokat.

A Winston Churchill által először használt VASFÜGGÖNY ma is elrettentő kifejezés, különösen olyan, történelmileg érzékeny pillanatban, amikor a Fidesz-kormány és az országgyűlés elnöke a Horthy-korszak felélesztésébe és egy újabb kultusz kialakításába kezdett. Mindemellett olyan kül-, kultúr- és gazdaságpolitikát folytat, amely szemmel láthatóan hazánk nemzetközi elszigetelődéséhez vezet, és a fiatalok röghöz kötésével fenyeget.

A vasfüggöny lebontásának napján mindezekre emlékezni és emlékeztetni érdemes, mert újabb vasfüggöny nem épülhet!  Demokratákhoz méltóan mi, baloldaliak és szociáldemokraták büszkén hirdetjük, hogy nekünk a szabadság - nemcsak annak ígérete - és a demokratikus Európa jelent eligazodási pontot, bármi történjen is.