MTI/mszp.hu
2012. május 29. 10:51

Swing Szeged - Átadták az új villamosflottát

Ünnepélyes keretek közt átadták a lengyel PESA új, Swing Szeged fantázia névre hallgató villamosflottáját szombaton; a PESA Bydgoszcz SA által kifejezetten a városnak gyártott járművekből ezentúl kilenc fut majd Szegeden.

Az alacsonypadlós új járműveket 4,5 milliárd forintból vásárolta a város, a 86 százalékos uniós támogatású 26 milliárdos szegedi elektromos tömegközlekedési nagyprojekt részeként. Ez azt jelenti, hogy az uniós támogatásnak köszönhetően a kilenc járműből csupán egyet kellett az önrészként finanszírozni - mondta el Botka László polgármester az átadó ünnepségen.

A városvezető reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben megérkeznek az új trolik is, amellyel lezárul a nagyberuházás, és 21. századi tömegközlekedése lesz Szegednek.

Jacek Jodda, a PESA Bydgoszcz SA marketingvezetője magyarul mondta el az ünneplőknek: nagyon örülnek, hogy a szerződést teljesítették, és időre átadhatták mind a kilenc járművet. A vezető gratulált Szeged fejlődéséhez, és az együttműködést az "évszázados lengyel-magyar barátság" újabb fontos állomásának nevezte. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben ezt a fejlesztést a város folytatni tudja, és abban is partnerek lehetnek.

A város 2009-ben kilenc járművet rendelt a cégtől, mely a prototípust 2011. szeptember végére, az utolsó villamost pedig 2012. május 22-re szállította le.

A 30,1 méter hosszú villamos alacsonypadlós, öt részből áll, három forgóvázzal, hat oldalajtóval és egy vezetőfülkével rendelkezik, 209 utas befogadására alkalmas, 40 ülőhellyel. A jármű a legkorszerűbb járműgyártási technológiával készült; légkondicionáló és utastájékoztató-rendszer is szolgálja az utasok kényelmét.

A 26 milliárd forintos uniós támogatással folyó tömegközlekedés-fejlesztési projekt során szinte teljesen megújul a szegedi trolibusz- és villamoshálózat, s egy trolibusz-, illetve egy villamosjárat is indult. Felújították a trolibusztelepet és a villamos remízt, s a város 13 alacsonypadlós, klimatizált, csuklós trolibuszt is vásárol.

A PESA Swing típuscsaládjából egyébként már mintegy 150 közlekedik Lengyelországban is, de minden szerelvényt a megrendelő egyedi igényeinek megfelelően alakítanak ki. Így lesz ez Kolozsváron is, hiszen a gyártó a közelmúltban megnyerte az ottani villamosbeszerzést is, így hamarosan ott is a szegedihez hasonló járművek futnak majd.