2012. augusztus 08. 14:55

Szabad választás helyett fideszes diktatúra?

Egyre vadabb ötletek szivárognak ki a Fidesz háza tájáról a jövő választási rendszerét illetően. Ma már ott tartanak, hogy pénzbüntetést alkalmaznának a választásra feliratkozó, de végül részt nem vevő választókkal szemben, de felmerült a választójog elvétele is.

Ez a javaslat ugyanúgy alkotmánysértő ebben a formában, mint maga a választási előregisztráció, ugyanúgy sérti a szabad, titkos és egyenlő választójog alkotmányos alapkövetelményét.

A Fidesz ezekben a napokban bizonyítja, hogy valójában már rég nem demokratikus párt, a demokráciát már nagyon régen a saját hatalma leépítendő, felszámolandó gátjának tekinti.

Ami most történik, az nem választási eljárási törvénykezés, nem átlátható, demokráciákra jellemző gondolkodás a választás lebonyolításáról, hanem a Fidesz pártérdekeinek törvénybe foglalása. Mindenki, aki nevét és arcát adja ehhez a szégyenteljes folyamathoz, a magyar demokrácia megcsúfolásához, lerombolásának újabb jelentős lépéséhez adja nevét és arcát.

Még mielőtt felmerülne a párhuzam: a Fidesz által belengetett kötelező részvételnek semmi köze az MSZP korábbi javaslatához. Az MSZP javaslata ugyanis szélesítené a demokratikus legitimációt, bővítené és ösztönözné a választási részvételt, míg a Fidesz épp ellentétes szándékra készül: szűkítené a résztvevők körét, pénzbüntetés felvetésével tartaná távol, azaz zsarolná meg a választókat és összességében szűkítené a demokráciát. A Fidesz egyetlen célja, hogy megmaradt támogatóin kívül minél kevesebben menjenek választani, a nem fideszes szavazókat pedig egyszerűen ne engedjék szavazni.

Az MSZP elutasítja a Fidesz teljes választójogi barkácsolását. Elutasítjuk ezt az egész átláthatatlan és nevetséges trükközést. Felszólítjuk a kormánypártot, hogy e helyett a veszélyes és romboló ötletelés helyett kezdjenek átlátható, nyílt, a szakmai közösséget, civil szervezeteket, és a parlamenti pártokat bevonó vitát a jövő választási rendszeréről - elölről, tiszta lappal. Azok a fideszes képviselők, akiknek még fontos a demokrácia, csak így bizonyíthatják be valódi álláspontjukat.

Dr. Molnár Zsolt,
az MSZP országgyűlési képviselője,