2011. február 12. 13:28

Szabó Zoltán: Nácik néhány éve is léteztek, csak kisebb volt a befolyásuk

Február 13-án, 15 órától a Károlyi szobornál békés demonstrációt szervez a Magyar Szociáldemokrata és Liberális Unió és a KÉK SZALAGGAL A DEMOKRÁCIÁÉRT civil mozgalmak megemlékezve Budapest felszabadulásának 66. évfordulójáról.

A megmozdulás célja továbbá a tiltakozás a felerősödő gyűlölködés, a kirekesztés és a rasszizmus ellen. Szabó Zoltánt, az MSZP volt országgyűlési képviselőjét, a rendezvény egyik résztvevőjét kérdeztük.

Lett volna öt éve ugyanekkora súlya egy antifasiszta tüntetésnek, mint ma?

Nem. Azok a nácik, akik ma tobzódnak az országban, akkor is léteztek, csak lényegesen kisebb volt a hangjuk, és lényegesen kisebb volt a befolyásuk.

Az elmúlt időszak meglehetősen aggasztó jelei között említhető, hogy magukat konzervatívnak, polgárinak feltüntető lapok a legsötétebb időszak náci és nyilas hecclapjaira emlékeztető hangvételű cikkeket jelentetnek meg. Bayer Zsolt Orgovánnyal példálózhat, leírhatja, hogy sajnos nem sikerült oda minden zsidót beásni. Az ilyen hangvételt én még két-három éve is elképzelhetetlennek tartottam.

A helyzeten segíthet egy ilyen tüntetés?

Egy ilyen tüntetés biztosan nem. Inkább önmagunknak okozhat megkönnyebbülést az, hogy szóvá tettük, és elmondtuk, hogy rajtunk nem múlt semmi. De azt persze joggal gondolhatja az ember, hogy minél többen leszünk, annál sikeresebben némíthatjuk el ezeket a szélsőséges hangokat.

Azt mindenképpen látni kell, hogy a szélsőségek felerősödése válságidőszakban, szociális problémákkal terhelt időszakban törvényszerű. Ám az is tény, hogy válság másutt is van, de ilyen élesen nem találkozni kirekesztő szólamokkal. És azt is látnunk kell, hogy a ma kétharmaddal kormányzó erő aktív gyámkodásával sikerült fontossá tenni azt a politikai közeget, amelyiknek ez a hangja.