’Szavazatvásárlás uniós támogatásból?’

Húszmilliárd forintot osztottak szét néhány napja egy közfoglalkoztatási programhoz kapcsolódó felnőttképzési pályázat keretében, feltehetően törvénytelen módon. A keretösszeg az Európai Unió által támogatott TÁMOP 2.1.6 számú „Újra tanulok!” megnevezésű pályázat kiírásában szerepel.

Egy héttel ezelőtt feltettem négy kérdést a pályázattal kapcsolatban, amelyek a pályázati eljárás törvénytelenségre utaló jeleit tisztázhatták volna. Kérdéseimre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól azt a közvetett információt kaptam, hogy nem illetékesek a válaszra, hiszen a pályázatot nem a KLIK bonyolította. Időközben a sajtóból (tegnap este: VTV, ma: NAPLÓ) kiderült, hogy a szakképző tanfolyamok a Dehusz illetve a DRKK szervezésében, termeiben szerveződnek, amelyek nem pályáztak.

Nyilvánosságra került az a hír is, hogy a résztvevőknek a tanfolyam végén nem kell vizsgázniuk; a program novembertől áprilisig tart; s hogy a központi 154 milliárd forintos keretet 19,7 milliárd forinttal kellett kiegészíteni. Mindezek alapján megismételt és további kérdéseimre a választ a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal illetékesétől várom. Levelet írtam Rácz Róbert kormánymegbízott úrnak, s e levélben az alábbi kérdéseket tettem fel:

1. Megfelel-e a valóságnak, hogy a felnőttképzésre vonatkozó pályázat kiírásakor már eldöntötték, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ iskolái nyernek minden megyében elsősorban?

2. Megfelel-e a valóságnak, hogy az érintett iskolák intézményvezetőit egyeztetésre hívták a nyertesnek jelölt szakközépiskolába még az eredmény kihirdetése előtt?

3. A pályázati kiírás 4. pont 1. bekezdése szerint csak az a képző szervezet pályázhat, amely a 2013. évi felnőttképzési törvény alapján nyilvántartásba került. Megfelel-e a valóságnak, hogy a Hajdú-Bihar megyében nyertes állami iskolák a pályázat elbírálásakor, sőt még ma sincsenek rajta a közhivatalos nyilvántartási listán?

4. Ha az akkreditált illetve OKJ tanfolyamok óraszámait elvégezve a résztvevőknek vizsgázniuk nem kell, akkor milyen végzettséget igazoló dokumentumot kapnak?

5. Ha a DEHUSZ és a DRKK végzi a tanfolyamokat Debrecenben, akkor mit jelent, hogy a KLIK fenntartású szakközépiskola nyert? A nyertes KLIK és VM iskoláknak tehát nincs szabad kapacitása, és ezek csak formális nyertesek és szervezők?

A válaszok közelebb vihetnek annak megítéléséhez, hogy a pályázati eljárás valóban törvénytelen volt-e, s ráadásul megvalósíthatatlan is. Erre utal, hogy információink szerint a tanfolyamok elkezdését november helyett december második hetére halasztották. Megalapozottnak látszik a gyanú, hogy az EU pályázati támogatás jogszerűtlen felhasználásával valójában csak a KLIK forráshiányának enyhítése, a munkanélküliek szavazatvásárlása és a munkanélküliségi statisztika formális javítása volt a valódi cél.

Pallás György
az MSZP szakpolitikusa