Százmilliárdok hiányoznak a kórházakból

Az már bebizonyosodott, hogy Orbán 4 év alatt teljesen magára hagyta az egészségügyet. 300 milliárd forintot vont el, aminek nyomán kivárhatatlan várólisták lettek a műtéteknél, órákig tartó nyomorgások alakultak ki a szakrendeléseken, az orvosok és egészségügyi dolgozók pedig a tarthatatlan állapotok és a megalázó bérek miatt folyamatosan külföldre kényszerülnek; mindennek következtében növekszik az indokolatlan halálesetek száma.

Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete szerint százmilliárd forinttal kellene növelni a kórházak éves keretét, különben azok nem tudnak tovább működni. Az egyesület szerint az átlagos esetért járó mostani 150 ezer forintot a kormányzatnak fel kell emelnie 195 ezer forintra, mert az új számviteli törvény alapján csak így maradhatnak talpon az intézmények.

Orbánnak és a fideszes oligarcháinak persze nem okoz gondot, hogy külföldi magánkórházakban kezeltessék magukat komoly összegekért, ám az Orbánék által kizsebelt emberek erre képtelenek. Ők csak az állami egészségügyben bízhatnak. Ám a csőd szélére állított kórházak, melyeket a kormányzat bedőlni hagy lassan nem tudják megoldani az ellátást.

Orbánnak válaszolnia kell: ha minden orvos külföldre megy, a kórházak pedig bezárják kapuikat, ki és hol fog gyógyítani?

Korózs Lajos,
a Népjóléti bizottság alelnöke