2012. június 15. 13:36

Szembesítés - 30 ezren munka nélkül Somogyban

Új utak, új lehetőségek, új munkahelyek, az egyéni életkörülmények javítása, ezt ígérték Somogy megye fideszes képviselői 2010-ben.

Félidőhöz ért a kormányzati ciklus, lássuk, mi teljesült.

Új utak nem épülnek, a kampányban beígért M67-es út, Dombóvár-Kaposvár vasútfejlesztés sehol. A korábban megkezdett beruházások befejezésén túl új beruházások nem indultak. Új utak kapcsán maximum Gelencsér Attila azori-szigeteki kirándulásáról beszélhetünk.

Új lehetőségek csak KÖZGÉP, földmutyi és az állami korrupció fideszes köreinek teremtődtek. Vállalkozások tízezrei mennek csődbe.

Teljesen kiürítették, lenullázták a megyei önkormányzatot. Se ember, se pénz, se feladat.

Munkahelyek is csak a haveroknak adódnak. Indoklás nélkül ezreket bocsájtottak el a közszférából, majd Fidesz katonákkal töltötték fel a közintézményeket. A közszférában első helyen ma már nem a szakmai tudás, hanem a párthűség szerepel. 30.000 ember van munka nélkül Somogy megyében. A Balaton parti településeket leszámítva 30 százalék fölötti munkanélküliség jellemzi a megyét, azaz minden harmadik aktív korú ember munkanélküli.

Az egyéni életkörülmények javításában sikerült eredményeket elérni, hiszen a cinikus egykulcsos adórendszernek köszönhetően a magas jövedelműek nettó keresete jelentősen nőtt, így pl. a kilenc Somogy megyei fideszes országgyűlési képviselő havi jövedelme nettó 207.000 forinttal nőtt átlagosan. Ha mást nem is, az ő egyéni életkörülményeiket sikerült javítani.

Az elmúlt két év a leépülés időszaka. Leépült a jogállam, a gazdaság, a munkahelyek, az oktatás, az egészségügy, a szociális rendszer, vállalkozások ezrei mentek tönkre. A Fidesz Magyarországában három dolog épül: a Simicska-Nyerges-birodalom, vagyis a „KÖZGÉP-osztály”, a Horthy-kultusz és a focistastadionok.

Brutális tandíjat vezettek be költségtérítés címen, ezzel elzárták a kitörés lehetőségét az alacsonyabb keresetű családok gyermekei elől.

Az egekbe szöktek az üzemanyagárak, a törlesztőrészletek, az élelmiszerárak; egyre többen nem tudják fizetni a közüzemi számlákat. Jön még a sárgacsekkadó, telefonadó. A kormány 25 hónap alatt 25 új adót vezetett be. Minden hónap egy újabb megszorítás.

Elvették és elköltötték a nyugdíjpénztári megtakarításokat és azt tervezik, hogy a nyugdíjak egy részét utalványban fizetik ki.

A Fidesz nem hajlandó foglalkozni az emberek mindennapi gondjaival, megélhetésével.
Az MSZP készen áll arra, hogy helyreállítsa mindazt, amit a Fidesz az elmúlt két évben lerombolt.

A kormány káros, ostoba ötletelése helyett többkulcsos, igazságos adórendszert vezetünk be, így a kispénzűek helyett a jómódúak viseljenek majd több terhet. Kiszámítható gazdaságpolitikával helyreállítjuk a megélhetés biztonságát és a hazánk iránti bizalmat. Helyreállítjuk a munka becsületét, a dolgozókat védő Munka törvénykönyvét vezetünk be. Valódi munkahelyteremtésbe kezdünk. A kis- és középvállalatoknak megfizethető, tisztességes adórendszert vezetünk be a mai elviselhetetlen adó és káosz helyett.

Harangozó Gábor,
az MSZP Somogy megyei elnöke,