Színjáték a közmédiumok függetlensége

A közszolgálati magyar televízió mostanra jobban teljesít a HírTV-nél, de még az EchoTV-nél is – már ami a kormány iránti szolgalelkűséget illeti. Pedig a feladatuk benne van a nevükben: pártoktól függetlenül kellene tájékoztatniuk a magyar adófizetőket. Ehelyett az állami médiumokból kizárólag kormányzati propaganda folyik. Mára odáig jutottunk, hogy a közszolgálati televízió úgynevezett „hírműsorainak” készítői nem is próbálják leplezni a hírek manipulálását. Két céljuk van csak: az ellenzék lejáratása és kormányzat dicsőítése.

Mindez nem véletlen. Hatalomra kerülése után az Orbán-kormány ugyanis egyszerűen ellopta a közszolgálati médiát. Neves szakembereket rúgtak ki, megalkottak egy botrányos médiatörvényt és létrehoztak egy elfogult, pazarlóan működő médiahatóságot. Mindezt évente csaknem 80 milliárd forint közpénzből működtetik.

Ilyen körülmények között az MSZP színjátéknak tartja azt az előírást, ami a választásokon induló pártok pár percnyi reklámidejét szabályozza. Az egymás után zsúfolt pártüzenetek alkalmatlanok az emberek tájékoztatására. Különösen úgy, hogy előtte és utána a köztévében a Fidesz-kormány dicséretét zengik – időbeli korlátok nélkül.

Ez így nem működhet tovább. A tavasszal felálló Mesterházy-kormány új törvényekkel garantálja a pártfüggetlen tájékoztatást, illetve azt, hogy a műsorok készítői kizárólag szakmai és etikai szabályok alapján végezhessék a munkájukat.

Kránitz László,
országgyűlési képviselő