2012. augusztus 08. 09:38

Szócska és a Fidesz csak a szómágiához ért

Mivel az elmúlt két évben sem a még ellenzékben, sem a már kormányzati pozícióban tett egészségügyi ígéreteit nem teljesítette a Fidesz, kijelenthető: Szócska Miklós és pártja csak a szómágiához ért.

Akármit mond is a Fidesz-kormány a kórházak funkcióváltása kapcsán, világosan látszik: osztályok, kórházak szűnnek meg. A tapolcai, a budapesti Károlyi, vagy a kazincbarcikai kórház példája bizonyítja ezt. Érthetetlen, hogy jól és sok beteget ellátó kórházakban egész sebészeti, szülészeti, kardiológiai, vagy épp orr- fül-gégészeti osztályok szűnnek meg. E kormányzati döntéseket nem lehet észérvekkel alátámasztani, ezek csak egy dologgal magyarázhatók: a krónikus pénzhiánnyal.

Jól látszik, hogy nincs logika sem abban, amit mondanak, sem abban, amit tesznek. A káoszra jellemző, hogy a kórházigazgatói "casting" lassan fél éve tart, de még mindig nem látni a végét és csak az tűnik biztosnak, hogy nem lesz jó vége. A gyulai kórház főigazgatója ("mellesleg" fideszes képviselő és az Egészségügyi bizottság elnöke) annak ellenére kapott újabb ötéves megbízatást, hogy már 61 éves, vagyis ismét kiderült, hogy a Fidesz még a saját törvényeit sem tartja be.

Mivel a növekvő terhek, a leszakadó térségek, illetve a drasztikus méreteket öltő dolgozói elvándorláson kívül egyéb nem jellemzi az Fidesz-kormány eddigi munkáját, az egészségügy területén is csak egyetlen megoldás van: más irányt kell kijelölni.

Ahhoz, hogy Magyarországon ne kelljen heteket, hónapokat, éveket várni egy-egy műtétre, hogy ne lekezeljék, hanem kezeljék a betegeket, valódi megoldások kellenek, nem pedig a Szócska-féle szómágia és a Matolcsy-féle számmisztika unortodox keveréke.

Az MSZP-nek van átfogó, az egészségügy komplex problémájára komplex megoldást kínáló elképzelése, amellyel biztosítható a megfelelő szintű, mindenki által elérhető egészségügyi ellátás.

Havas Szófia,
a Fővárosi Közgyűlés Egészségügyi és Szociális bizottságának alelnöke