Szolidaritást a szegényekkel, fizetésemelést a dolgozóknak!

Október 17-én, a szegénység elleni küzdelem világnapján Botka László, az MSZP Országos Választmányának elnöke és Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője Budapesten sajtótájékoztatón ismertette a párt választmányának állásfoglalását.

2015-ben Magyarország legnagyobb baja, a Fidesz-kormány legnagyobb bűne a növekvő szegénység – jelentette ki Botka László.

A politikus felidézte, hogy még a kormány hivatalos statisztikáiból is kiolvasható, hogy a magyar lakosság több mint 40 százaléka a létminimum alatt él, valamint az adóhatóság dokumentumaiból kiderül, hogy több mint egymillió olyan munkavállaló van, akinek a nettó jövedelme nem éri el a kormányzat által meghatározott létminimumot, vagyis növekszik a dolgozói szegénység.

Botka László kifejtettre: az MSZP állásfoglalást fogadott el a mai választmányi ülésén, amiben követeli a párt az 50 százalékos béremelést a közel hétszázezer közszférában dolgozónak, megerősítették azon követelésüket, mely szerint be kell vezetni a százezer forintos nettó minimálbért, valamint felszólították a kormányt, hogy a jelenlegi 28 500 forintról 50 ezer forintra emelje fel a minimál nyugdíjat.

Presztízsberuházásokra viszont bőven jutott pénz az elmúlt években – tette hozzá Botka László kiemelve, hogy mostanra 150 milliárd forint fölött költött a kormány stadionberuházásokra, és kiderült, hogy „Orbán Viktor várba költözése” 19 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek.

Tóbiás József pártelnök hangsúlyozta, hogy az MSZP Magyarország egyetlen baloldali pártjaként felelősséget vállal az szegénységben élők sorsáért, de tenni kell az egyre súlyosabb problémává váló a dolgozói szegénység ellen.

Mint mondta, mára több kutatás is állítja, hogy Magyarország működőképességét, versenyképességét veszélyeztetik az alacsony bérek, melyek elvándorláshoz és pályaelhagyáshoz vezetnek.

„Követeljük a kormánytól, hogy a kétéves költségvetést még ebben az évben módosítsa, és tegye lehetővé, hogy a hétszázezer közszférában dolgozó tisztességes fizetéshez jusson! - fogalmazott az MSZP elnöke-frakcióvezetője.

A kormánynak az elmúlt öt évben az lett volna a dolga, hogy az érdekképviseletekkel és a szakszervezetekkel állapodjon meg a bérekről és a munkavállalói jogokról – tette hozzá.