2011. október 26. 10:00

Szülési szabadság: Most kell cselekedni!

“Szükségünk van erre az irányelvre, és nincs igazuk azoknak akik a válság miatt halogatnák annak elfogadását” - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a szülési szabadságról szóló uniós szabályozásról rendezett parlamenti vitában kedden Strasbourgban. A plenáris ülésen a lengyel elnökség tájékoztatást adott a Tanács álláspontjáról.

Felszólalásában az EP-képviselő hangsúlyozta: az anyák számára biztosítandó szülési szabadság minimális követelményeit rögzítő jogszabály egyaránt előnyös lenne a gyermekek és az anyák egészsége, a nők munkaerőpiaci helyzete és a demográfiai viszonyok szempontjából. “Nem alkalmas az időzítés? Lehet, de Nem várhatunk azonban ölbe tett kézzel, mert ennél alkalmasabb időpont talán sohasem lesz” - mondta Gurmai Zita.

A családügyi miniszterek október 21-i krakkói informális megbeszélésén a tagállamok elzárkóztak az Európai Parlament javaslata elől, amely a szülési szabadság minimális időtartamát 20 hétben határozná meg, úgy, hogy ez idő alatt az anyák korábbi fizetésük 100 százalékát kapnák.

Gurmai Zita előrelépésként értékelte, hogy a lengyel elnökség elérte a téma napirendre vételét. A feladat befejezése ugyanakkor már a soron következő, dán elnökségre vár. “Egy női miniszterelnök által vezetett ország remélhetőleg még elszántabb lépéseket tesz majd a tárgyalások sikeres lezárása érdekében” - tette hozzá a EP-képviselő.