Stop
2012. szeptember 04. 09:22

Tarlós félidőben megbukott - hibalista és romleltár Horváth Csabától

Horváth Csaba bukott városvezetőnek tartja Tarlós Istvánt. A korábbi főpolgármester-helyettes, az MSZP alelnöke a STOP kérdéseire és Tarlós felvetéseire is válaszolt.

STOP: Mit szól ahhoz, hogy a főpolgármester szerint fogalma sincs egy projekt előkészítéséről?

Horváth Csaba: Azt, hogy nekem kerületi polgármesterként és főpolgármester-helyettesként is voltak eredményes projektjeim. Neki sem a III. kerületben, sem főpolgármesterként nincsenek. Az Uzsoky kórházat és a Szent Imre kórházat is mi bővítettük ki, tettük 21. századivá. Persze ő a "bezzeg", mert végül átvágta a szalagot. Pedig nem hiszem, hogy egy hónap alatt - mert ennyi ideje volt akkor főpolgármester - készítették elő és fejezték is be a projekteket. De tucatnyi iskoláról és a Margit-hídról is elmondhatom ugyanezt. Ezek eredmények és projektek, csak éppen nem hozzá köthetőek, hanem hozzánk. Egy hónap éppen arra elég, hogy kicserélje a villamosokon a plakátokat az Új Magyarország tervről Széchenyi tervre.

- Azt mondja, csak az átadásokban jeleskedik a főpolgármester?

- Mikor a városvezetésbe került, előkészületek voltak a János kórház és a Szent István kórház felújítására, de ezek a projektek a kormányváltás miatt nem valósultak meg. A négyes metró első szakaszának teljes alagútja és az összes állomás elkészült 2010-re, erre ő azzal kezdte, hogy lefújta a második szakasz munkálatait. Ezért nem ér majd a vonal a Bosnyák térig, és az első szakaszon is áll a munka. Pedig 2015-ben el kell számolni az Európai Unió felé a projekttel.

- Akkor 2014-ig el kell készülnie legalább az első szakasznak. Van erre esély?

- Az utasforgalom nem valószínű, hogy elindulhat, mert a tesztüzemre biztosan nem lesz idő.

- Ha már 4-es metró: az Alstom-ügyet viszont sikerült rendezni.

- Valóban, ez siker lehetne, de ne feledjük, hogy a problémát is Tarlós okozta, karöltve Vitézy Dáviddal, aki ezután a budapesti közösségi közlekedés élére is került. Annak idején ők fúrták a 4-es metrót, csak nem az alagutat, hanem a projektet. Talán idetartozik az is, hogy a Budapesti Közlekedési központra sok milliárdot költöttek, a közlekedés pedig csak romlott. A pénzzel viszont nem tudnak elszámolni. Ezt nevezem én sikeres projektmenedzselésnek. Tarlós István megbukott.

- Azért van még két éve.

- Félidőben úgy lehet értékelni a teljesítményét, hogy megbukott, mint városvezető. Ha emelt fővel akar távozni, akkor lesz dolga, mert legalább olyan állapotban kellene átadnia Budapestet az utódjának, ahogy ő átvette 2010-ben.

- Csak történik ez-az.

- A Pintér Sándorral együtt tett ígéretek ellenére nem javult a közbiztonság. Az Új Színház ügye megmutatta Tarlós morális hozzáállását - csak azért nem állhatott színpadra a gyűlölet, mert a hazai és nemzetközi nyomás konfliktuskerülésre kényszerítette. Látványintézkedés persze van bőven, például több útburkolat-felújítás is. Nem annyi, mint régebben, csak egyszerre történnek, és így látványos. De ha felvetődik egy probléma, akkor azonnal szabályozni kezd. Nemrég a rakpartot akarta lezáratni, mert túl nagy a forgalma. Ez pedig, mármint a problémamegoldás szabályokra cserélése régi időket idéz, és nem szép időket.

- Tehát ezek csak látványintézkedések?

- Ez mind a figyelemelterelésről szól, ahogy az is, hogy a főpolgármester velem foglalkozik. 2010-ben az volt az ígéret, hogy Budapest mindent meg fog kapni, mert Orbán Viktor Tarlós nagy barátja. Aztán kiderült, hogy éppen fordítva van. Tarlós István Orbán barátja, kiszolgálja a miniszterelnököt, lemond a város vagyonáról, a budapestiek jövőjének egy-egy szeletéről, méghozzá bármiféle haszon nélkül. Újabb és újabb adókat vet ki, pedig a budapestieket sem lehet a végtelenségig adóztatni. Ha kifogy az általa szalonképesnek tartott adóötletekből - például a 10 ezer forintos autó-különadóra gondolok -, akkor jön majd a füst- és a járdaadó? Mert újabb 90 milliárdnyi adót akar kivetni. Nem képviseli a kormánnyal szemben a város érdekeit, sőt, éppen ellenkezőleg tesz. Pedig mi, budapestiek, nem is kérünk sokat, csak működőképes várost.

Csanádi Dávid