mszp.hu
2016. október 25. 10:48

Társadalmi egyeztetésen az MSZP antikorrupciós törvénycsomagja

Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja a 2016. őszi ülésszakban parlamenti indítványok formájában elő kívánja terjeszteni azokat a javaslatait, amelyek gátat szabnának a politikusok álláshalmozásának, a közpénzből nyújtott egyedi támogatásokra vonatkozó rendelkezéseket szigorítanák, az ügyészség és a bíróságok esetében korábban a Velencei bizottság, a közelmúltban a GRECO által kifogásolt, a legfőbb ügyész mandátumára, az ügyek elvonására, a bírói kinevezésekre, pályázatokra vonatkozó szabályokat módosítanák. E törvényjavaslatokhoz társulna a vagyonnyilatkozat ügyét új szabályozási alapokra helyező szabályozási koncepció, országgyűlési határozat formájában.

Az alábbi szabályozási javaslatok vitára alkalmas tervezetként elkészültek:

• az egyes törvényeknek a kormánypárti elit álláshalmozásának, mint a korrupció egyik megnyilvánulási formájának felszámolása érdekében szükséges módosításáról szóló törvényjavaslat tervezete,
  • a tisztességes eljárás védelméről és a közpénzből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényjavaslat tervezete, valamint
  • a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség átalakításának koncepciójáról szóló vitaanyag.

A tervezetek az alábbiakban megtekinthetőek.

A tervezetekkel kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat az alábbi e-mail címre várjuk: antikorrupcio@mszp.hu.