Belföld, Gazdaság
2012. december 18. 08:59

Teljes fejetlenség a felsőoktatásban - Országgyűlés

Teljes fejetlenség a felsőoktatásban

Hiller István azt mondta: a felsőoktatásban teljes a fejetlenség, a kormányoldalon 72 órával ezelőtt még önfinanszírozó oktatásról beszéltek, 48 órával ezelőtt azt mondták, hogy megszűnnek a keretszámok, 2 órával ezelőtt, pedig a benyújtottak egy törvénymódosítást, amely szerint majd a kormány rendeletben elintézi, ki, hogyan tanulhat. A volt oktatási miniszter bírálta, hogy a most érettségizők nem tudják, jövőre milyen szakra, milyen finanszírozás és ponthatárok mellett kerülhetnek be.

Veszélyben van a KEOP-források kifizetése

Az interpellációk során elsőként felszólaló Szabó Imre arról beszélt, hogy a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. fő feladata az ország fenntartható fejlődésének elősegítése lenne. Az elmúlt időszak hírei viszont a szervezetnél folyó át- és kiszervezésekről valamint a leépítésekről szólnak - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy eközben viszont hatalmas elmaradások vannak a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) források kifizetésekben és nem indulnak új programok a zöld szektorban. A képviselő kiemelte, hogy a környezetvédelmet és energiaügyet érintő programokra az 1137 milliárdos keretből mindössze 258 milliárd forintot fizettek ki.

Feltette a kérdést, hogy mikor írnak ki olyan fejlesztési programokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az ország ne bukjon el közel ezermilliárd forintot.

Egyre többen rokkantsági ellátás és munka nélkül

Tóth Csaba a megváltozott munkaképességű emberekkel kapcsolatos problémák miatt szólalt fel. Azt kérdezte, hogy tervez-e a kormány további elvonásokat a területen. Kiemelte: a felülvizsgálatok során a kormány várakozásainál jóval kevesebb a rehabilitálható rokkantnyugdíjasok száma - tette hozzá.

Új, az elektronikus közigazgatási közszolgáltatásról szóló törvényt sürget az MSZP

Baja Ferenc arra utalt vissza, hogy a közigazgatási eljárási törvényt 2011-ben módosította a kormánykoalíció, aminek során hatályon kívül helyezték az elektronikus közszolgáltatásokról szóló törvényt. A politikus szerint ezzel egy jól működő rendszert döntöttek romba.

Az elektronikus ügyintézés bevezetésének határidejét viszont lényegében a 2014-es választások idejére tolták ki - hívta fel a figyelmet. Emiatt javasolta, hogy hozzanak létre új, elektronikus közigazgatási közszolgáltatásról szóló törvényt.

Az MSZP az egészségügy helyzetéről

Nemény András az egészségügy nehéz helyzetét ecsetelte, majd kitért arra, hogy a cukorbetegeknél bevezettek egy kötelezően teljesítendő értéket, és ha ez a beteg önhibáján kívül nem teljesül, akkor is megvonják a korszerű inzulint. Ma már mindenki látja, nem a betegek, hanem a kormány gyógyíthatatlan - fogalmazott, és azt kérdezte: mikor tervezik bevezetni, hogy a 70 év felettiekhez nem megy majd ki a mentő?

Magas a fagyhalálban elhunytak száma

Lukács Zoltán szerint a fagyhalál elleni összefogásról szóló törvényjavaslatuk megoldást és forrást kínál a problémára. Nagyon sokan közterületen, fűtetlen lakásokban veszítik életüket - jelezte, hozzátéve: a szakbizottságban kormánypárti képviselők is támogatták javaslatukat. Mi az oka, hogy a bizottság támogatta, majd háromszor egymás után nem vették napirendre a javaslatot? - kérdezte, és megjegyezte: mióta beadták az indítványukat, negyvenhez közelít a kihűlés miatt elhunytak száma.

A kormány a tehetősebbeknek segít

Simon Gábor arról beszélt, hogy jelenleg négymillió ember él a létminimum szintjén, 1,5 millió pedig mélyszegénységben. A kormány viszont jobbára a tehetősebb, nagyobb erőforrásokkal rendelkező családokon segít az intézkedéseivel, például a végtörlesztéssel vagy az árfolyamgáttal.