MTI/mszp.hu
2012. április 25. 17:27

Tervezhető, biztos bevételeket várnak el a nemzetközi szervezetek

Mérföldkőnek tartja az MSZP-s Szanyi Tibor, hogy az Európai Bizottság szerdán szabad utat adott a Magyarország és az Európai Unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalások megkezdéséhez.

A politikus az MTI-nek azt mondta: ha az unió elfogadja a konvergenciaprogramot, még nyáron megszülethet a megállapodás, a nemzetközi szervezetek azonban tervezhető és biztos bevételeket várnak el, így a tárgyalásokon az egykulcsos adórendszer megváltoztatása is szóba kerülhet.

Szanyi Tibor szerint Orbán Viktor "az értelmetlen harc végén kapitulált, és csak a díszkardját tarthatta meg", mivel az Európai Bizottság kizárólag szimbolikus kérdésekben engedett, a miniszterelnöknek viszont garantálnia kellett a jegybank függetlenségét.

Az MSZP-s politikus ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az EU/IMF-tárgyalások csak akkor vezethetnek eredményre, ha a kormányfő beváltja ígéreteit, a parlament pedig végrehajtja az elvárt jogszabály-módosításokat. "Orbán Viktor nagyon sokszor hintába rakta már és átverte tárgyalópartnereit, ezúttal is fogadjuk kellő gyanúval a vállalásait" - mondta.

Az MTI kérdésére Szanyi Tibor elmondta: ha az Országgyűlés május végéig meghozza a szükséges jogszabályváltozásokat, az Európai Bizottság pedig elfogadja a magyar konvergenciaprogramot, a kormány, ha minden jól megy, akár július végéig megállapodhat az IMF-fel. "Ennél jóval rövidebb idő alatt is meg lehetne egyezni, csak ahhoz olyan kormány kellene, amelyiknek van nemzetközi hitelessége" - jegyezte meg.

Azzal kapcsolatban, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy az egykulcsos adó is tárgyalási téma lehet az EU/IMF-tárgyalásokon, de a kormánynak nem áll szándékában változtatni az arányos adórendszeren, Szanyi Tibor úgy foglalt állást: a nemzetközi szervezetek könnyen beszedhető, tervezhető és biztos bevételeket várnak "az olyan gagyiadók helyett, mint amilyenek a Széll Kálmán-terv új változatában szerepelnek".

Az MSZP-s képviselő szerint így elképzelhető, hogy a hiteltárgyalásokon a személyijövedelemadó-rendszer megváltoztatása is elvárás lesz.