mszp.hu | Belföld | egyházak közlemény
2014. július 07. 14:31

Tiltakozunk a kisegyházak jogfosztása ellen!

Felháborítónak tartjuk, hogy az Igazságügyi bizottság kedden 11 órakor kezdődő ülésére benyújtott előterjesztésben tíz olyan vallási közösség egyházi elismerésének megtagadását javasolják, amik Balog Zoltán miniszter határozata szerint megfelelnek az egyházakkal szemben támasztott objektív feltételeknek, és nemzetbiztonsági átvilágításuk is megtörtént.

A kormánytöbbség láthatóan érdemi mérlegelés nélkül akarja lesöpörni a vallási közösségek kérelmét. Az előterjesztés még az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség esetében sem látja igazoltnak a közösségi célok érdekében történő együttműködés iránti szándékot és annak hosszú távú fenntartására irányuló képességet. Állítják ezt arról a vallási közösségről, ami több ezer hívet számlál, főiskolát, művészeti iskolát, általános és középiskolákat, idősotthonokat és a hajléktalanok számára „Fűtött Utcát” üzemeltet.

Felszólítjuk a Fideszt, hogy biztosítsa az objektív törvényi feltételeket teljesítő vallási közösségek számára az egyházi státuszt, és a keddi bizottsági ülésen ennek megfelelő tartalmú javaslatot terjesszen elő az Országgyűlésnek. Ha erre a Fidesz-KDNP nem hajlandó, akkor az MSZP a plenáris ülésen módosító javaslatot fog benyújtani, és a nyilvánosság segítségét fogja kérni az elutasító döntés megváltoztatása érdekében.

Harangozó Tamás
frakcióvezető-helyettes