mszp.hu | Belföld | fideszes csalás népszavazás 2016
2016. szeptember 28. 16:20

Tiszta szavazást!

A mindenkori kormány felelőssége, hogy a választások tisztaságát garantálja. Felszólítjuk a kormányt, hogy akadályozzon meg minden, a választás tisztaságát veszélyeztető törekvést.

Az elmúlt hetek gátlástalan kormányzati kommunikációja, a kormány és a Fidesz kampányának összemosása, valamint a tudatosan hisztérikussá tett közhangulat miatt szükségesnek tartjuk, hogy október 2-án a lehető legszigorúbban, öt lépésben ellenőrizzük a szavazás tisztaságát.

Az ország mind a 106 választókerületi választási bizottságában jelen lesznek a megbízottjaink, akik a szavazatok összesítésének folyamatát ellenőrzik. Informatikusaink részt vesznek a választási informatikai rendszer auditálásában, hogy kizárjuk az informatikai rendszeren keresztül megvalósuló csalás lehetőségét.

A szavazás napján aktivistáink jelen lesznek a szavazóhelyiségeknél, a választási törvény rendelkezéseinek maradéktalan betartását figyelik majd. Folyamatosan működik a 06 40 33 44 55-ös „Tiszta szavazást!” vonalunk, itt és az info@mszp.hu címen várjuk a bejelentéseket a szavazás napján tapasztalt jogsértésekről. Minden ide beérkező információt jogászok vizsgálnak meg.

Aktivistáink szúrópróbaszerűen ellenőrizni fogják, hogy egy szavazókörbe ugyanannyi szavazó ment-e el szavazni, mint ahány aláírás szerepel a névjegyzéken. Felhívjuk a választópolgárok figyelmét, hogy joguk van információt kérni arról, hogy leadtak-e szavazatot a nevükben. Arra biztatunk mindenkit, aki nem vesz részt a népszavazáson, de felmerül benne a gyanú, hogy visszaélhetnek a szavazatával, kérjen információt arról, hogy szerepel-e az aláírása az október 2-án használt választási névjegyzékben. Erre a névjegyzék megsemmisítéséig van lehetősége.

Kérjük azokat a demokratikus pártokat, akik csak korlátozott számban delegáltak tagokat a szavazatszámláló bizottságokba, október 2-án aktívan és felelősséggel vegyenek részt a szavazás ellenőrzésében.