2012. október 03. 15:40

Tiszta választások és hatalmas várakozások Grúziában

„Még egy kétharmaddal rendelkező erős politikai kormányt is le lehet váltani demokratikus eszközökkel." – összegezte a grúziai választás tanulságát Herczog Edit, aki az EP választási megfigyelőjeként volt jelen a kaukázusi országban.

A képviselő szerint a földindulásszerű ellenzéki sikerrel járó választást követő időszak tétje, hogy sikerül-e a békés kormányváltás, vagy a 2002-es magyar helyzethez hasonló „hídfoglalásra” lehet számítani?

A választáson a kaukázusi állam dél-oszét területein megfigyelőként résztvevő Herczog hozzátette, a voksolást példaértékűen, békésen, a nemzetközi szervezetek ajánlásainak figyelembevételével készítette elő a kormány és bonyolították le a választókörök. Az előzetes várakozásokkal ellentétben a liberális ellenzék elsöprő győzelme azt mutatja, hogy a kétharmados többséggel rendelkező kormányzó Szaakasvili elnök még egy a magyarhoz hasonló, a „győztes mindent visz” típusú alkotmányos rendszerben is leváltható volt.

A jelenlegi helyzet különlegessége Herczog szerint, hogy Szaakasvilinek, akinek kampányában egyébként Orbán Viktor is részt vett, most a saját maga által kialakított, az ellenzék jogait számos ponton korlátozó alkotmányos rendben kell majd ellenzékiként politizálnia.

A képviselő bízik abban, hogy az átmenet zökkenőmentes lesz, Szaakasvili átadja a kormányzást a Grúziai Álomnak. Az elmúlt évek eredményeit megtartó, a lakosság bizalmán alapuló békés gazdasági és társadalmi fejlődés a régió és világ minden országának fontos.