MTI
2011. május 20. 15:25

Több és jobb munkahely kell

Több és jobb munkahelyre van szükség, és olyan foglalkoztatásbarát környezetet kell kialakítani, amely ösztönzi a munkaadókat és több lehetőséget ad a munkavállalóknak - mondta Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke pénteken Budapesten.

Az uniós oktatási, tudományos és kutatási, valamint foglalkoztatási és munkaügyi bizottságok elnökeinek találkozóján a szakpolitikus kiemelte: a gazdasági válság előtti időszakhoz, 2008 tavaszához képest jelenleg mintegy 110 ezer emberrel kevesebben dolgoznak Magyarországon. Ugyan a gazdasági növekedés már több országban megindult, a munkaerőpiacon nem következhet be változás egyik pillanatról a másikra.

A foglalkoztatottság arányában az országon belül jelentősek az eltérések - mondta, példaként utalva a Budapest és a halmozottan hátrányos helyzetű régiók különbségeire. Ez nem csak magyar sajátosság, a megoldáshoz a térségek mellett az országok együttműködése is szükséges - jegyezte meg.

Gúr Nándor emlékeztetett: május 1-jén az utolsó munkaerő-piaci korlátozásokat is feloldották az unióban a 2004-ben csatlakozott országok előtt, így állampolgáraik az EU-ban bárhol szabadon vállalhatnak munkát. A fiatalok munkaerő-piaci megjelenésével kapcsolatban a képzés helyzetét is meg kell vizsgálni - mondta, hozzátéve: minél képzettebb valaki, annál nagyobb az esélye az elhelyezkedésre. Mint a találkozó alkalmával tartott sajtótájékoztatón elmondta, a piac igényeihez kell igazítani a képzést, a tervezéshez a ma belátható és a holnap várható folyamatokat kell figyelembe venni.