Több forrás kell az egészségügyre!

A költségvetés és az alkotmány; egészségügyi források; eszement megszorítás – ülésezett a Parlament.

Több forrás kell az egészségügyre!

Tukacs István az egészségügyről a nap folyamán tartandó parlamenti vitanap kapcsán több forrást szorgalmazott ennek a szférának. Szerinte az egészségügy működőképességének határára ért, és a vitanapon azt akarják világossá tenni, csak akkor érdemes szakmai koncepciókról tárgyalni, ha van kormányzati szándék a finanszírozás jelentős, legalább 120 milliárd forintos emelésére.

A költségvetési törvényjavaslat nem felel meg az alkotmánynak

Szakács László arról beszélt, hogy szerintük a költségvetési törvényjavaslat nem felel meg sem az alkotmánynak, sem a házszabályban előírt jogalkotási szakmai követelményeknek. Ezt az állami vagyon értékesítésével, hasznosításával kapcsolatos, 115 milliárd forintra tervezett, de konkrétan nem ismertetett bevétellel magyarázta. Kritizálta továbbá a büdzsé korai elfogadását, valamint azt is mondta, hogy szerinte jelentősen csökkennek az oktatási, egészségügyi és szociális kiadások.

Burány Sándor szerint a kormányzati gazdaságpolitika a keveseket támogatja a többség rovására. A rohamosan terjedő szegénység miatt növelni kell a szociális és családtámogatások összegét, valamint a dolgozói béreket, ahogyan azt az MSZP javasolta is - mondta.

Mi történt az erdészeti igazgatóságokkal?

Gőgös Zoltán szavai szerint az erdészeti igazgatóságok komoly működési problémákat jeleztek a kormányhivatali integrációval összefüggésben. Ezek közé sorolta a szervezeti egységek átalakítását, a vezetők visszaminősítését és az érintettek jövedelmének csökkenését. Azt kérdezte, hogy igazak-e ezen felvetések. Azt is mondta, hogy sokan távoznak az ágazatból.

Pénzt kérhetnek majd a házi segítségnyújtásért

Szabó Sándor szerint újabb eszement megszorításra készül a kormány, a szociális törvény módosításával pénzt lehet majd kérni a házi segítségnyújtásért. Kifejtette: a kormány normatívát biztosít erre a feladatra, de azt ki kell pótolni és az önkormányzatok múlik, hogy kérnek-e érte pénzt.

Kivizsgálják-e az ügyvédi irodák lehallgatásának ügyét?

Demeter Márta elmondta, egy büntetőeljárásban kiderült, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat lehallgatta a terhelt ügyvédjének telefonját, irodáját. A védelemhez való jog jogállami alapelv, az ügyvéd lehallgatása ennek a jognak a rendkívül súlyos megsértését jelenti - mondta. Kivizsgálják-e ezt az ügyet? - kérdezte.

Hogyan alakul a jövő évi minimálbér nettó összege?

Gúr Nándor a 2016-os minimálbér nettó összegét firtatta. Mint mondta, Magyarországon rengetegen vannak, akik minimálbért keresnek, az emberek több mint fele a létminimum alatti összeget keresi. A két elem között is nagy különbség van - mutatott rá, majd arra volt kíváncsi: a minimálbér nettó értéke nő-e, és emelkedik-e a vásárlóértéke.

Péntekig sem kell várni

Az azonnali kérdések sorát nyitó Lukács Zoltán azt mondta, hat hete derült ki, hogy Gömöri Zsolt a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetője a testület pénzéből egyenlítette ki lakáshitelét és ezt Deutsch Tamás Magyar Paralimpiai Bizottság alelnökének "bíztatására" tette. Gömöri Zsolt emellett mintegy kétmillió forintért nyaralt családjával a Kanári-szigeteken a paralimpiai sportolók pénzéből, a testület támogatói pénzei után pedig jutalékot vett fel - sorolta.

Tilos politikai tevékenység az óvodában

Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, pártállástól függetlenül elítélik azokat, akik gyerekeket használnak fel politikai célra, vagyis "politikai pedofíliára." Mint mondta, azzal nincs baja, hogyha egy politikus azért megy el egy óvodába, hogy az ott zajló munkáról tájékozódjon. Azt azonban kifogásolta, hogy egy jobbikos politikus a saját születésnapját ünnepeltette meg az óvodásokkal, illetve egy másik jobbikos mesét olvasott fel a gyerekeknek. Rámutatott, a köznevelési törvény szerint tilos politikai tevékenység az óvodában abban az időszakban, amikor ott a gyermekek nevelése folyik.

Mi lesz a meggytermelőkkel?

Legény Zsolt azt kérdezte, hogy mire számíthatnak a meggytermelő gazdák. Szerinte tavaly nem számíthattak a gazdák a kormányra, amikor rendkívül alacsony volt a meggy felvásárlási ára, a támogatás azonban a meggyfeldolgozóknál csapódott le.

Az azonnali kérdéseket követően az MSZP kezdeményezésére a hazai egészségügy helyzetéről kezdett négyórás vitanapot hétfőn az Országgyűlés. >>>