MTI/mszp.hu | Belföld | Orbán-csomag
2014. október 10. 09:57

Tóbiás: a segítség házává kell alakítani az önkormányzatokat

Az önkormányzati hivatalokból segítség házát kell formálni, ez kell hogy az első intézkedésük legyen a választás után a baloldali polgármestereknek - mondta az MSZP elnöke csütörtökön Tatabányán.

Tóbiás József a baloldali ellenzéki pártok kampányzáró rendezvényén mintegy százötven résztvevő előtt kijelentette: "az önkormányzat az utolsó demokratikus védvonal a kormányzat által okozott krízisben", és a rászorulók csak az önkormányzattól várhatnak segítséget. Négymillió, mélyszegénységben élő emberrel nem lehet erős Magyarországról beszélni - tette hozzá.

A pártelnök hangsúlyozta, az önkormányzati választás kihívása, hogy közösséget és védelmet tudnak-e kínálni a kiszolgáltatottaknak, a szegényeknek, az időseknek.

Az MSZP elnöke szerint a demokráciát át kell élni, ezért kellenek olyan baloldali önkormányzatok, amelyek helyi kérdésekben népszavazáson engedik dönteni az ott élőket.

Nagy-Huszein Tibor, a DK elnökségi tagja arról beszélt, hogy a demokrácia az ellenőrzött hatalmat jelenti, ebből próbál ma kibújni a hatalom. Vasárnap be kell bizonyítani, hogy "méltók vagyunk arra, hogy Magyarország megkapjon minden lehetséges segítséget ahhoz, hogy ezt a hatalmat levesse magáról, és ismét a demokrácia útjára lépjen" - mondta.

Szabó Tímea, a PM társelnöke kijelentette: október 12-én meg kell mutatni, hogy "el tudjuk zavarni a helyi kiskirályokat".

A kampányzáró házigazdájaként Fekete Miklós, a baloldali összefogás tatabányai polgármesterjelöltje ismertette a pártszövetség 13 pontos programját, amelyben többek között a szegénység és a gyermekéhezés felszámolása szerepel.