Tóbiás: Az MSZP a jobb élet lehetőségét szeretné 2018-ra programmá formálni

Ma a Magyarországon élő emberek legégetőbb problémája, hogy nem tudnak megélni a bérükből, és ha az ország fel akar zárkózni az Európai Unióhoz, akkor ezen a kormánynak gyorsan kell változtatnia; a munka értékének meg kell jelennie a fizetésekben – jelentette ki Tóbiás József, az MSZP elnöke Kecskeméten a párt kongresszusi előkészítő értekezletén.

A pártelnök kifejtette: a fizikai dolgozók nettó fizetése Bács-Kiskun megyében 18 százalékkal marad el az országos átlagtól, így a közigazgatásban 121 ezer, az egészségügyben és a szociális ellátórendszerekben 62 ezer, míg az oktatásban dolgozónak 79 ezer forinttal kell beérniük. Hozzátette, ha továbbra is elmarad a fizetésemelés, akkor a pályaelhagyók és a külföldön munkát vállalók egyre növekvő száma miatt Magyarország le fog maradni az Európai Uniótól.

Tóbiás József szerint a közszférában történő fizetésemelés húzná magával a reálszféra béreit, így az egyes emberbe történő befektetés, a munka fizetésekben megjelenő értéke, a munkavállalók biztonsága végső soron gazdasági növekedéshez vezetne.
Az értekezleten előadó Belyó Pál, közgazdász, statisztikus szerint Magyarország még mindig nem érte el a 2008-as GDP-t, és  még mindig kevesebben dolgoznak, mint hét éve, a gazdasági világválság előtt.

Jelezte, hogy bár papíron a júniusi-augusztusi hónapok átlagában 3,2 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához képest, ám közöttük sok a közmunkás és a külföldön dolgozó magyar.

A Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke szerint az egészségügy túl van a huszonnegyedik órán, demográfia tekintetében visszafordíthatatlan folyamatok indultak meg és komoly félelemre ad okot a nyugdíjrendszerünk fenntarthatósága.

Komoly problémának nevezte Belyó Pál, hogy miközben Csehországban, Romániában és Lengyelországban tőkebeáramlás figyelhető meg, addig Magyarországról egyértelműen vonul ki a tőke.

Kitért arra is, hogy bár rengeteg a regisztrált álláskereső, mégis országos probléma a szakemberhiány, állandó nehézség a vállalkozások számára, hogy nem találnak megfelelő munkaerőt. Mint mondta, a versenyképességünket egyértelműen rontja az alacsony bérszínvonal, és a fokozódó elvándorlás gátolja a gazdasági növekedést.
Belyó Pál leszögezte: a versenyképesség növelése rövidtávon bérrendezéssel, fizetésemeléssel érhető el, míg hosszútávon az oktatás területére kell több forrást átcsoportosítani.