Belföld | családellenes politika élelmiszerár
2013. augusztus 19. 11:45

Tovább súlyosbodik a magyar családok helyzete

Az Orbán-kormány három éve alatt csak romlott az életszínvonal, a családok pénztárcáiban egyre kevesebb maradt.

A negyven új adó, a szociális háló szétverése, az új Munka törvénykönyve, és a diákok tankönyveinek erőszakos pénzbehajtása után az élelmiszerárak drasztikus emelkedése okoz majd megoldhatatlan problémát.

A KSH legfrissebb jelentése alapján kiderült, kimagasló mértékben emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az első félévben. Ez pedig egyre nehezebbé teszi az alacsony jövedelmű családok számára a megélhetést. Ők már így is jövedelmük legnagyobb részét élelemre költik: már mai is félmillió gyerek alultáplált, és egymillió él a létminimum alatt.

A legfrissebb adatok szerint az élő állatok és állati termékek 6 százalékkal, míg a növényi termékek 6,8 százalékkal drágultak az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A gabonafélék ára 9,2 százalékkal, a burgonya ára 121,3 százalékkal ugrott meg. Mivel a takarmánynövények árai is 22,5 százalékkal nőttek, így a húsfélék is jelentősen drágulni fognak. Az új útdíj bevezetése szintén tovább emeli majd az élelmiszerek árát.

Az államalapítás ünnepe egyben az új kenyér ünnepe is. A drágulások miatt azonban sok család kénytelen kenyér nélkül ünnepelni, és félő, hogy a jövőben sem lesz ez máshogy.

Az MSZP évek óta követeli, hogy a legnehezebb sorsú családok életének könnyítése miatt a kormányzat haladéktalanul csökkentse az élelmiszerek áfáját!

Bangóné Borbély Ildikó
elnökségi tag