Tovább szakad a szociális háló!

Köszönjük Veszprém! – kezdte sajtótájékoztatóját az MSZP megyei alelnöke. Halmi József az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szervezete nevében gratulált Kész Zoltán megválasztott országgyűlési képviselőnek, megköszönte a veszprémi körzet választóinak a Fidesz 2/3-adának lebontását és elmondta, hogy Újpest és Veszprém után Tapolcán folytatjuk Pad Ferenccel!

Az MSZP megyei alelnöke, hozzátette, hogy egy új társadalmi együttműködés példája volt ez a voksolás. A vasárnapi választáson is bebizonyosodott, hogy az MSZP kész és képes együttműködni a helyi civil társadalommal. Hangsúlyozta, hogy ez a győzelem az MSZP támogatása nélkül nem lett volna lehetséges és a változtatás az MSZP támogatásával lesz lehetséges 2018-ban is.

Az aktuális politikai események után a sajtótájékoztatót azzal folytatta Halmi József, hogy a lakosság egy jelentős részét igen érzékenyen érintik majd a március elsejétől életbe lépő rendelkezések. Különösen itt Szabolcs megyében elfogadhatatlan, hogy megszűnik a rendszeres szociális segély, lakásfenntartási támogatás, adósságcsökkentési támogatás, méltányossági közgyógyellátás, méltányossági ápolási díj, önkormányzati segély és szeptember elsejétől az óvodáztatási támogatás.

A Fidesz rendszere megnyomorítja az önkormányzatokat is, mivel a tavalyi, mintegy 100 milliárd forintos támogatás helyett idén mindösszesen 30 milliárd forintot kapnak a települési önkormányzatok. Ez akár azt is eredményezheti, hogy a kisebb települések képtelenek lesznek ellátni a rászorulókat!

Ugyan az önkormányzatok települési támogatás címen átvehetnek segélyezési formákat az államtól, de a legtöbb helyen így sem tudják majd pótolni a kieső szolgáltatásokat. Szó sincs itt a szegénységet felszámolni akaró kormányzati szándékról, inkább a szegénység elmélyülésére számíthatunk. Képtelen helyzet eredményez az, hogy az önkormányzatok adóztassanak és támogassanak egyszerre. Halmi József Győrtelek polgármestereként elmondta, hogy a kialakuló helyzetre sem a járási hivatalok, sem az önkormányzatok nincsenek felkészülve. Sok család megélhetéshez szükséges jövedeleméből gyakran 60% is hiányzik, s a szociális ellátásra elkülönített 30 milliárd bizony édeskevés.