2011. május 24. 19:01

„Tőzsdézik a kormány!”

Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Magyarország visszaszerezte a MOL 21,2 százalékos részvénycsomagját Oroszországtól. Véleménye szerint ez fontos lépés az erős Magyarország felé. Az ügylet eddig legalább 507 milliárd forintjába került a magyar adófizetőknek.

Az MSZP – a korábbi évekhez hasonlóan - továbbra is nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű vállalatként tekint a MOL-ra, amely nyilvánosan működő részvénytársaságként, jelentős szakmai sikereket ért el mind Magyarországon, mind a régióban, és továbbra is támogatja a társaság stratégiáját.

Az MSZP szerint ugyanakkor elfogadhatatlan, hogy amikor
•    a kormány konvergencia programjának – az Európai Bizottság szakértői szerint is ambiciózusnak tekinthető – hatásai alapján 2012-ben mintegy 550 Mrd Ft költségvetési megtakarítás várható a megszorítások eredményeként,
•    amikor a kormány hosszú távú harcot indított az államadósság csökkentése érdekében,
•    amikor a kormány csökkenteni akarja mintegy 50.000 nyugdíjas járandóságait,
•    amikor a kormány szerzett jogokat kíván visszamenőlegesen megvonni,
•    amikor a kormány csökkenti a munkanélküliek ellátásait,
•    amikor a kormány nem akarja kifizetni a tűzoltók, rendőrök túlóradíját,
•    amikor a kormány a szegényeket szegényítő, a gazdagokat gazdagító adórendszert vezet be és tart fenn,
•    amikor a kormány iskolákat zár be, kórházakat szüntet meg,
akkor 507 Mrd Ft-ot költ egy mindössze osztalékra jogosító, kisebbségi részvénycsomag megvásárlására.

Elfogadhatatlan, mert az ügylet eredményeként nem csökken Magyarország energia importfüggősége, nem növekszik Magyarország energiával történő biztonságos ellátása, ugyanakkor nem csökken, hanem nő a GDP arányos államadósság mintegy 1,9 százalékponttal. Ettől az ügylettől nem lesz olcsóbb sem a gáz, sem az üzemanyag.

Elfogadhatatlan, mert az ügylet egyértelmű haszonélvezője mindössze a részvénycsomag eladója.

Podolák György
az MSZP Energetikai Tagozatának elnöke