Trükközés húszmilliárddal

Több mint 20 milliárd forintot osztottak szét néhány napja egy közfoglalkoztatási programhoz kapcsolódó felnőttképzési pályázat keretében, feltehetően törvénytelen módon. A keretösszeg az Európai Unió által támogatott TÁMOP 2.1.6 számú „Újra tanulok!” megnevezésű pályázat kiírásában szerepel.

Alábbiakban érdemi választ várok négy kérdésre, amelyeket hamarosan továbbiak is követhetnek:

1. Megfelel-e a valóságnak, hogy a felnőttképzésre vonatkozó pályázat kiírásakor már eldöntötték, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ iskolái nyernek elsősorban?

2. A pályázati kiírás 4. pont 1. bekezdése szerint csak az a képző szervezet pályázhat, amely a 2013. évi felnőttképzési törvény alapján nyilvántartásba került. Megfelel-e a valóságnak, hogy a Hajdú-Bihar megyében nyertes állami iskolák a pályázat elbírálásakor, sőt még ma sincsenek rajta a közhivatalos nyilvántartási listán?

3. Megfelel-e a valóságnak, hogy a nyertesnek jelölt iskolák intézményvezetőit egyeztetésre hívták a Munkaügyi Központba az eredmény kihirdetése előtt?

4. Van-e összefüggés a pályázat elnyerése és aközött, hogy a nyertes debreceni szakközépiskola vezetője néhány hónapja még a KLIK dolgozója volt?
A nyilvánosság előtt feltett kérdésekre a válaszokat Pappné Gyulai Katalintól, a KLIK debreceni tankerületi igazgatójától vagy más illetékestől várom.

Pallás György
az MSZP szakpolitikusa