2012. január 13. 18:34

Tüntetés Kaposváron

Csütörtök este demokratikus ellenzéki pártok és civil szervezetek közös demonstrációt tartottak Kaposváron Árok Kornél szakszervezeti vezető mellett, az Orbán kormány leváltását követelve.

Harangozó Gábor az MSZP Somogy megyei elnöke szerint az Orbán kormány hátat fordított az európai értékeknek és a demokráciának, amivel komoly bajba sodorta Magyarországot. A mi felelősségünk, hogy ezt az önsorsrontó ámokfutást megállítsuk. Most olyan helyzet van, amikor minden felelős politikai erőnek félre kell tennie sérelmeit, önző taktikázását és össze kell fognunk annak érdekében, hogy megállítsuk az orbáni diktatúra tovább építését. Nem hagyjuk megfélemlíteni az embereket, nem maradhatunk csöndben, amikor a hatalom bosszúból le akar számolni azokkal akik, felemelik a szavukat. Ezt a demonstrációt azért szerveztük a Kaposvári demokratikus erőkkel közösen, hogy szolidaritásunkat fejezzük ki minden olyan ember iránt, akit a bosszúálló hatalmi agresszió fenyeget. Ez a rezsim tönkreteszi az országot ezért a demonstrációt szervező pártokkal, és civilekkel közösen követeltük az Orbán kormány leváltását, és a következő választásokig szakértői kormány felállítását, amely képes megállítani az országot a súlyos gazdasági, társadalmi válságba vezető úton.

A rendezvényen az MSZP nevében felszólaló Pintér Attila megbízott kaposvári elnök szerint „Magyarország hitelességét és megítélését nemcsak az adja, hogy mire képes a kormánya, hanem az is, hogy azok a demokratikus erők, akik másként gondolkodnak képesek-e az összefogásra!

Nem pusztán azért kell az EU és más nemzetközi szervezetek előírásaink és kérésének megfelelni, mert azok azt előírják, hanem azért, mert az az ország és a nemzet érdeke. De az is az ország érdeke, hogy egy olyan társadalomban éljünk, ahol senkinek sem kell senkitől, sem hatalomtól, sem szervezettől félnie!

A politika és vele együtt a politikai pártok felelőssége, hogy tud-e olyan félelem nélküli világot teremteni, ahol mindenki szabadon elmondhatja a véleményét, ahol az érdekérvényesítő, a civil és bárki nyugodtan vállalhatja azt. Én egy olyan világban hiszek ahol ez írva és íratlanul is garantált, mert tiszteljük és becsüljük egymást.”

Az MSZP felkérésére felszólaló Klimóné Csongovai Hilda a Harc a Toldiért Mozgalom vezetője arról beszélt, hogy mit jelent Kaposváron, amikor egy civil szervezet kiáll az igazáért. „Minden esetet, amikor valaki hallatja a hangját és nem hajlandó elfogadni azt, hogy ebben az országban az óramutató elindult visszafelé, megtorlás  követi, és az embereket ellehetetlenítik. Számomra a hatalom ma egy buta, önfejű, felvállalhatatlan agresszor, rendkívül bosszúálló, aki a vazallusai segítségével minden és mindenki fölött irányítást akar szerezni. Egy külföldi ismerősöm azt mondta a napokban, hogy rajtatok magyarokon úgy lötyög ez a demokrácia ruha, mint tehénen a gatya, mert ti ezt csak úgy kaptátok, ezért nem küzdöttetek meg. Azt gondolom, hogy minden ilyen demonstráció egy kis küzdelem. Küzdelem a félelmünkkel. A diktatúrát a félelem táplálja, a demokráciát a bátorság. Én a Csepeliektől eltérően azért imádkozom, hogy minél többen inkább a bátorságot válasszuk.”