mszp.hu | Belföld | közlemény MNB Tuzson Bence
2016. július 12. 10:33

Tuzson Bence valótlant állított

Az MNB Monetáris Tanácsában a napokban bejelentett lemondással nyolctagúra csökkent a testület, ami négy külsős és négy belsős tagot jelent, ugyanakkor a törvényi előírás szerint előbbiek számának meg kell haladnia az utóbbiakét. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint korábban többször, legutóbb 2011-ben, Simor András jegybankelnöksége idején állt elő ilyen helyzet, és "a baloldali megszólalók abban az időben ezt nem kifogásolták".
Tuzson Bence tudatosan állított valótlant. 2011-ben ugyanis, az akkor hatályos MNB-ről szóló 2001. évi LVIII. törvény nem tartalmazott előírást arra vonatkozóan, hogy a Monetáris Tanács külsős tagjainak a száma meg kell, hogy haladja a belsős tagok számát. Sőt, a 2012. január 1-től hatályos MNB-ről szóló 2011. évi CCVIII. törvény sem írt elő ilyet. A konkrét rendelkezést 2013. október 1-jétől vezette be a jelenleg hatályos MNB-törvény.

Az államtitkár nem csak hazudott, hanem elismerte, hogy jelenleg nem működik törvényesen a Monetáris Tanács, amikor úgy nyilatkozott, hogy az Országgyűlés ősszel új tagot választ a testületbe "és akkor a törvényes működés minden szempontból helyre fog állni".

Burány Sándor
frakcióvezető-helyettes