2012. március 06. 13:31

Ügyészségi meghallgatás - az idegek harca

Ha nem a „bőrömről” lenne szó izgalmas intellektuális kihívásnak, az idegek harcának, esetleg a „Fideszes elszámoltatás” állatorvosi lovának is tekinthetném formálódó büntető ügyem újabb érdekességekkel és tanulságokkal teli állomását, a Legfőbb Ügyészség Kiemelt és Katonai Ügyek Főosztálya határozatát.

Igen, e magas, a rosszhiszeműek szerint a Fidesz kivételével mindenkitől független hivatal meghozta határozatát, melyben frappáns indoklással utasítja el gyanúsításom elleni panaszomat.

A korábbiakhoz képest néhány technikai kérdésben „mérföldkövecskének” nevezném, hogy:

- Most a kliens médiával egyidejűleg szereztem tudomást, a verdiktről. (Gyanúsítotti kihallgatásomkor még bent ültem a kihallgató helyiségben, amikor az ügyészség már sajtóközleményt adott ki arról, mi történt bent, és hogy galád módon megtagadtam a vallomást elhallgatva a ténylegesen történteket. „Fújolt” is a jobbos média rendesen.)

- Az Ügyészség nem sokkal többel, mint egy héttel lépte csak túl a jogszabályban előírt törvényi határidejét (Be. 195.§ (4)) a panaszom elbírálásakor.

- A Magyar Postának csak egy hét kellett a küldemény kézbesítéséhez, miközben Polt Péter, (volt Fideszes képviselőjelölt) mentelmi jogom felfüggesztésére vonatkozó kezdeményezését ugyanazon a napon sikerült Kövér házelnöknek továbbítani, mint ahogy azt aláírta, sőt még Kövérnek is maradt ideje levelet küldeni a Mentelmi Bizottságnak, a kezdeményezés tényéről, nehogy már téma nélkül maradjanak  karácsonykor a Fideszes orgánumok.

(Ha most valaki fanyalogna, hogy mit „mérföldkövecskézek” itt, annak szíves figyelmébe ajánlom a viszkisdoboz.hu blogot, s rögvest meglátja, hogy nem túlzok.)

Na de nézzük mit is ír a nagyhatalmú. Íme:

Ha a kedves olvasónak is hiányérzete támadt a kihallgatási jegyzőkönyv ismeretében a panasz elutasításának indoklásáról, az valószínűleg nem a véletlen műve.

Kezdettől fogva azt állítjuk, hogy törvényesen, szabályosan járt el a Honvédelmi Minisztérium felsorolva azt a jogszabályi hátteret, ami alapján a szakapparátus döntési javaslata megszületett. Az ügyészség olyan szabályt citál, ami csak a HM katonai státusszal is rendelkező közigazgatási államtitkárára nem igaz, és gyanúsít kielégítve a kormány(-biztos) igényeit. Ráadásul csak egy esetet felemlítve, holott korábban is születtek ilyen döntések. Olyan hivatkozást használnak ürügyként, fogalmaznak meg a gyanúsítás fenntartása mellett, ami abszurd, hiszen a „teljes körű” dokumentáció a rendelkezésére áll, minden fellelhető tanút (meg-) kihallgattak.

Ez egy tisztán jogi kérdés, melynek tisztázására kísérletet tettünk kihallgatásom során.

Akkor azt a választ kaptuk, hogy majd írásban válaszolnak (lásd jegyzőkönyv), sőt ezt később az ügyészség illetékes vezetője (és egyben szóvivője) is megerősítette a Fidesz napilapjában.

Ehhez képest, mint látják, az ügyészség nem válaszolt a gyanúsítás jogalapját firtató kérdésre.

Talán nem véletlenül. A válasz hiánya maga a beismerés. Nincs olyan válasz, ami érdemben igazolná kezdeményezésüket, ellenben van politikai nyomás. Ezért a válaszuk: „CSAK!”

Juhász Ferenc