2012. január 20. 11:33

Újabb ”balos összeesküvés”?

Mind a négy frakció közösen tiltakozik az EU Régiók Bizottságában.

Az Európai Unió Régiók Bizottsága különböző politikai értékrendű frakciói, jobboldali és baloldali politikusok közös nyilatkozatban tiltakoznak a Fidesz-KDNP által egyoldalúan, érdemi konzultáció nélkül elfogadott alaptörvény és az abból következő önkormányzati jogfosztás ellen.

A Fidesz egyoldalú államosítása, az önkormányzatok szabad rendelkezésének visszafogása súlyos következményekkel járhat a jövőben. Magyarország uniós forrásoktól eshet el, befektetők sokasága dönthet úgy a jövőben is, hogy nem hazánkat választja munkahelyteremtő beruházása létrehozására. A jogbiztonság, a kiszámítható jogi környezet eltűnése súlyos milliárdokban mérhető károkat okozott már eddig is. Magyar önkormányzatok sokasága kerülhet szorult helyzetbe, amiért forrásokat veszít, képtelen lesz újabb fejlesztések elindítására.

A Fidesz-KDNP végiggondolatlan, erőszakos politikájának a kormány által nem várt, mégis igen durva következményei lehetnek a jövő fejlődése szempontjából. Ezt az óriási felelősséget azonban az urak láthatóan nem ismerték fel. Jól elmulatnak egymás közti vitáikkal, a külvilág aggódó jelzéseit pedig cinikus, arrogáns megjegyzésekkel söprik le. A négy párt fellépésére azonban nehéz lesz azt mondani, hogy ez is csak valami nemzetközi balos konspiráció – hacsak nem feltételezik, hogy még a jobboldali frakciókat is a baloldal irányítja.

A mai magyar önkormányzati törvényt vissza kell vonni, az alkotmány önkormányzatiságot felszámoló passzusait meg kell változtatni. Ez nem egy párt meggyőződése, vagy néhány ember véleménye, hanem Magyarország fejlődésének elemi érdeke. Nem mások kedvéért vagy véleménye alapján, hanem saját fejlődésünk érdekében kell lépnünk. Azért, hogy a magyar önkormányzatokban ismét helyi közösségekre, helyben élő emberekre, értékekre, érdekekre, csoportokra alapozva lehessen döntéseket hozni, az érintet bevonásával. Semmilyen más központi bürokráciára alapuló megoldás nem elfogadható.

Ezért kezdeményezzük, hogy a tavaszi országgyűlési ülésszak egyik első intézkedéseként a kormány kezdeményezze, az Országgyűlés pedig fogadja el az önkormányzati törvény hatályon kívül helyezését, törölje el az alaptörvény önkormányzatok egyoldalú feloszlatására vonatkozó passzusait és alkossunk közösen új, valóban minden párt bevonásával létrejövő önkormányzati törvényt. Nem magunkért, hanem Magyarországért.

Bihary Gábor,
a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakciójának tagja