2012. szeptember 28. 09:39

Újabb csapás a haldokló társadalombiztosításra

Az MSZP és a betegirányításban, az egészségügyben dolgozók lassan egy hete várják, hogy a kormány cáfolja az OEP megszűnéséről szóló híreket. A megszüntetésre váró Országos Egészségbiztosítási Pénztár idén 556 milliárd forint egyéni egészségbiztosítási járulék bevétellel számol.

Az Orbán-kormány tízmilliárdokat vonhat ki az egészségügyből, ha megvalósítja kiszivárgott tervét és az egyéni, még létező egészségbiztosítási járulékra plafont vezet be. Ez azt jelentené, hogy a tehetős emberek bizonyos jövedelemszint felett már nem vennének részt a közteherviselésben, de egészségromlás esetén korlát nélkül lennének jogosultak akár a legköltségesebb ellátásokra is.

A Fidesz ismét megmutatja valódi arcát: az egykulcsos személyi jövedelemadó és a magánbiztosítás kedvezményezése után újabb gesztust tesz a gazdagoknak, felrúgja a szolidaritás elvét.

A megszüntetésre váró Országos Egészségbiztosítási Pénztár idén 556 milliárd forint egyéni egészségbiztosítási járulék bevétellel számol. Ha ennek csupán 10 százalékáról mond le a kormány a tehetősek kedvéért, az egészségügy éppen annyival kevesebb pénzhez jutna 2013-ban, mint amennyit a parlamentben most vitatott jövedéki adóemelési javaslat adna számára. Bár az is igaz, hogy a törvényjavaslatban foglalt adóemelések nincsenek "megcímkézve", vagyis semmi nem garantálja, hogy ezek a többletbevételek valóban az egészségügyi bérfejlesztést szolgálják.

Képmutatás ez a javából. Úgy trükköznek, mint a mesebeli lány, aki hozott is ajándékot meg nem is.

Kökény Mihály,
az MSZP Egészségpolitikai Tanácsadó Testületének elnöke