2012. április 19. 09:05

Újabb sarc a szegények ellen

A Fidesz-KDNP kormánya újra a szegény emberekkel akarja megfizettetni a rossz gazdaságpolitika következményeit. Tiltakozott tegnap az MSZP megyei szervezete nevében Halmi József alelnök a tranzakciós adó, és a sárgacsekkadó bevezetése ellen.

Mást beszéltek ellenzékben és mást tesznek kormányon – mondta. A 8 év alatti (2002-2010 közötti ) kommunikációjuk és cselekedetük mindig azt mutatta a nyilvánosság felé, hogy ők mennyire szegény barátok, hogy ők mennyire adóemelés ellenesek, hogy ők mennyire a népet kívánják szolgálni. Végig azt hajtották, ha ők kormányra kerülnek, akkor adót és járulékot fognak csökkenteni, mert a megfelelő gazdasági folyamatoknak ez az alapja.

És mit tettek? Azonnal emelték a járulékokat, emelték az adót a 16%-os egykulcsos adóval, a keresők 80%-a rosszabbul járt, kivetették az adójóváírást, emelték a TB járulékot, megemelték az Áfát. Ellenzékben végig hangoztatták az üzemanyag emelésnél, hogy csökkenteni kellene a jövedéki adót,  kormányon pedig megemelik. Ennek hatására a gázolaj beelőzte a benzint, ma már 440 Ft körül van. A benzin az áremelések miatt ma már 450 Ft felett van.

Azt ígérték, hogy jobb megélhetésük lesz az embereknek. Az MSZP kormány megállapította a diplomás minimálbért, emelte a közalkalmazotti béreket és adómentes volt a minimálbér. Ők eltörölték a minimálbér adómentességét, felbruttósították a béreket és a nettó béreket 2011-es évi szinten hagyták, miközben létrehoztak egy általam éhbérnek nevezett közmunkabért, ami 47.000 Ft. Csökkentették a szociális ellátást, ami 22.800 Ft lett 28.500 Ft helyett.

Nagyon sok 100.000 embernek a megélhetését ezzel kockáztatták a mai napig. Ígértek egy millió munkahelyet, a munkahelyek száma nem nőtt. A munkanélküliek száma viszont növekedett. A költségvetési űrt nem megtakarítással, ésszerű gazdálkodással és jó gazdaságpolitikával akarják kitölteni, hanem a szegény embereknek a további sarcolásával.