Újabb sarc az orvostársadalomnak

Az MSZP a gyógyítókat sújtó újabb sarcnak, ezért felháborítónak tartja az orvosi kamara harmincöt százalékos tagdíjemelését.

A MOK fordított kamaraállásban van. A saját zsebét tömi ahelyett, hogy az egyre nehezebb körülmények közt gyógyító tagjai életkörülményeit javítaná. A kamara 35 százalékos tagdíjemelése elfogadhatatlan, mert a szervezet működési költségei nem nőttek, így az valójában a MOK vezetőinek fizetésemelését szolgálja. Elfogadhatatlan, hogy a MOK a szegényedő tagságát az infláció négyszeresét meghaladó tagdíjemeléssel terheli, miközben legfeljebb óvatos aggódással szemléli, ahogy az Orbán-kormány az egészségügyi dolgozók baját is ellátja.

Elfogadhatatlan, hogy sem a kamara, sem az ágazati szakszervezetek nem hallatják a hangjukat akkor, amikor már a környező országok orvos- és egészségügyi szakdolgozóinak bérei is jelentősen meghaladják magyar kollégáik jövedelmét. Ellenben hosszú évek óta részt vesz a külföldi munkavállalások szervezésében, holott az orvoselvándorlás elmúlt években történt tömegessé válása a legnagyobb katasztrófahelyzetet állította elő a magyar betegellátásban a rendszerváltás óta!

Az elmúlt hónapok úgynevezett átszervezései, kórházbezárásai kapcsán sem hallottuk a dolgozók képviselete vagy a MOK tiltakozását. Tisztességes érdekképviselet helyett a fortélyos félelem lengi be az ágazatot, s ez tovább fokozza a káoszt a rendszerben, tovább rontja a betegek gyógyulási esélyeit.

Az ígéretekkel ellentétben az intézmények adóssága az államosítás után nem csökkent, hanem drasztikusan nőtt, és ma már eléri a 80 milliárd forintot. A beígért béremelésekre se garancia, se költségvetési fedezet, az ügyeleti pótlékok beragadnak, az Országos Mentőszolgálat lerobbant járműveivel együtt. Az MSZP tiltakozik a betegeket és a betegellátókat sújtó újabb terhek ellen!

Havas Szófia,
a Fővárosi Közgyűlés Egészségpolitikai és szociális bizottságának alelnöke