2012. szeptember 12. 13:25

Újabb üres fideszes ígéret

Sajnáljuk, hogy a korábbi ígéretük ellenére a kormánypártoknak a korábbi MÁV-biztosító átvert 3,6 milliós ügyfélkör problémájának megoldása sem fontos.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2008. augusztus közepétől visszavonta a MÁV Általános Biztosító Egyesület tevékenységi engedélyét. A felügyelet az akkori pénzügyminiszter előzetes jóváhagyásával azonnal döntött az egyesületi tagok és a 3,6 millió kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező hazai járműtulajdonos biztonságát szavatoló intézkedésekről.

Az Alkotmánybíróság később megállapította, hogy „az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet idézett elő azzal, hogy nem szabályozta a 2010. január 1-je előtt felszámolás alá került biztosítóval kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésen alapuló kártérítési igényeknek a kockázatközösség elvén alapuló érvényesíthetőségét”. Az Alkotmánybíróság felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2012. június 30-ig tegyen eleget. Ezek után a Parlament Fogyasztóvédelmi bizottsága tájékozódó ülést is tartott.

Örömmel láttuk, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján társadalmi egyeztetésre bocsátott, az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló tervezet 63. §-a tartalmazza ezt a szabályozást. Pláne annak tükrében, hogy az Országgyűléshez T/8099. számon benyújtott, az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban a rendelkezés már nem szerepel.

Az érintettek nagy száma és a károk igen magasra becsült összege miatt is fontosnak tartjuk, hogy a minisztériumi egyeztetések és hatásvizsgálatok eredményeinek figyelembe vételével mihamarabb rendeződjön a károkozókat és a károsultakat egyaránt súlyosan érintő helyzet.

Ezért, mint a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke, levélben fordultam Kövér László házelnökhöz és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez, érdemi választ azonban mindeddig nem kaptam. Meglepetés persze nem ért, hiszen ilyesmi elég gyakran előfordul a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. Mi viszont minden parlamenti fórumot fel fogunk használni annak érdekében, hogy érdemi döntés és megoldás szülessen a MÁV-ÁBE ügyében.

Simon Gábor,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke