mszp.hu | Belföld | turizmus Kína
2015. június 18. 10:10

Ujhelyi a turisztikai együttműködés bővítéséről tárgyal Pekingben

A turizmus gazdaságélénkítő hatásáról és Kína, illetve Európa iparági együttműködéséről tárgyal a napokban Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke Pekingben. A magyar politikus által vezetett szakpolitikai delegáció - amelynek tagja még Isabella De Monte olasz, illetve Merja Kyllönen finn európai parlamenti képviselő - legutóbb Qi Xuchunnal, a Kínai Népköztársaság Politikai Tanácsadó Testületének alelnökével és Ai Pinggel, a KKP külügyminiszter-helyettesével tárgyalt a kínai fővárosban.

A megbeszélés során mindkét fél a turisztikai együttműködés megerősítését emelte ki, ezen belül is az Európai Unió területére érkező kínai turisták vízumhoz való hozzáférésének esetleges megkönnyítését.

Ujhelyi István - aki a vízumszabályozás szakbizottsági véleményének felelőse - a megbeszélés során azt hangsúlyozta: a hivatalos adatok szerint tavaly több mint százmillió kínai turista utazott külföldre 2014-ben, ugyanakkor sajnálatos módon az utazó közönség csupán kevesebb mint négy százaléka célozta meg Európát. A kínai tárgyalópartnerek álláspontja szerint ez a szám - az együttműködés megerősítése nyomán - egy év alatt megduplázható, de akár háromszorosára is növelhető.

Qi Xuchun a tárgyalás során arról beszélt, hogy a kínai turisztikai piac mindig is nyitott volt Európa, illetve az uniós tagországok felé, ugyanakkor a beutazószám növeléséhez bővíteni kell az elérhető repülőjáratok számát, kedvezményes csomagokat kell kidolgozni és kiajánlani, illetve lehetőség szerint könnyíteni kell a turistavízumhoz való hozzáférést is. A kínai fél szerint bizonyos engedmények érdemben megváltoztathatják a turisztikai piacot, ennek köszönhetően pedig az Európába látogató ázsiai turisták száma is könnyen megsokszorozható.

Az Ujhelyi István vezette EP-delegáció tegnap szintén a kulturális és turisztikai együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Ji Pinggel, a CFPD (China Foundation for Peace and Development) főtitkárával, de a következő napokban további egyeztetéseket folytatnak majd közlekedési és turisztikai érdekvédelmi szervezetek, valamint állami hivatalok képviselőivel Kína és Európa, azon belül is Magyarország kapcsolatának és gazdasági együttműködésének megerősítéséről.

Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, EP-képviselő