mszp.hu | lakossági fórum Zugló
2014. október 02. 22:27

Újra kell indítani a panelprogramot Zuglóban

Lakossági fórum társasházi közös képviselőkkel, társasház kezelőkkel.

A tegnapi napon egy fórumra invitáltuk a zuglói közös képviselőket. A rendezvényen több mint 50 közös képviselő és társasházkezelő két szakmai előadó Rácz Zoltán a HuGBC Magyar Környezettudatos Építés Egyesület képviselője, valamint Hörömpöli Kálmán a Füredi téri 5. sz. Lakásszövetkezet elnöke előadását hallgatta meg az energiahatékonyság növelésével kapcsolatban.

A fórumon elhangzott, hogy a lakosság energiafelhasználása országos átlagban 40 % körül van a teljes energiafelhasználáson belül. Ez a hatalmas energiamennyiség nagy része megspórolható lenne, ennek eredményeképp jelentősen csökkennének a lakosság rezsiterhei is.

„Az igazi rezsicsökkentéshez az energia-hatékony beruházásokon keresztül vezet az út” – mondta Tóth Csaba, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője, a fórum ötletgazdája és szervezője. Kiemelte, hogy Zugló a főváros 3. legnagyobb kerülete a lakosságszámot figyelembe véve és az itt élők 80 százaléka társasházakban lakik, ezért is kiemelt jelentőségű számára a társasházakban élők és a társasházak helyzete.

Egy épület mai igények szerinti korszerűsítése hatalmas összeget igényelne. A kormányzat az EU támogatásból rendelkezésre álló 300 milliárd forintot sem költötte erre a célra, sőt a kvázi rezsicsökkentéssel belenavigálta magát egy fenntarthatatlan helyzetbe. Ugyanis minden ellenkező propagandával szemben a rezsicsökkentés árát a költségvetéssel, azaz velünk fizetteti meg.

Emellett láthattuk, hogy Zuglóban az elmúlt években nem történt jelentős felújítás, lakhatás támogatás.  Amennyiben bizalmat szavaznak a választóktól október 12-én az Összefogás jelöltjei, folytatjuk a panel-, és a társasház felújítási programot, sőt kiterjesztjük a családi házak korszerűsítésére is.

Az MSZP kormány idején Zuglóban közel 5 ezer panel-, és társasházi lakás újult meg 3.5 milliárd Ft kormányzati és közel 720 millió forint önkormányzati támogatásból. A Fidesz kormány és a jelenlegi kerületvezetés erre egy fillért sem költött. Rengeteg család, társasház, és családi ház várja a segítséget.

A rendezvényen Karácsony Gergely az Összefogás zuglói polgármesterjelöltje elmondta, hogy számára is fontosak a társasházban élők, illetve a társasházak helyzete és ezért polgármesterként mindent meg fog tenni jelenlegi problémáik megoldására.